Smakosze.pl
Placki ziemniaczane Magdy Gessler

canva/Christian Fischer; eastnews

Magda Gessler zdradziła, jak prawidłowo smażyć placki ziemniaczane

11 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Magda Gessler podzieliła się swoim sekretem, dotyczącym przygotowania placków ziemniaczanych. Dzięki niemu wychodzą chrupiące, smaczne i pozbawionej nadmiernej ilości tłuszczu.

Miękkie i utaplane w oleju placki ziemniaczane to koszmar każdego smakosza. Na nic zda się dobrze przygotowana masa ziemniaczana, jeśli podczas smażenia popełnimy jakiekolwiek błędy.

Radziliśmy wam już jakie ziemniaki wybrać, by placki ziemniaczane wyszły chrupiące i zdradzaliśmy, jak najlepiej jest je smażyć. Dziś ujawniamy sekret smażenia placków Magdy Gessler.

Sposób Magdy Gessler na idealne placki ziemniaczane

Trik restauratorki jest bardzo prosty. Do smażenia trzeba jedynie użyć dużej ilości dobrze rozgrzanej oliwy, a gotowe placki odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Tyle wystarczy.

Orzechowiec

Przepis na Orzechowiec - obłędne ciasto w sam raz na jesień

CZYTAJ DALEJ

Dzięki temu zabiegowi placki nie będą ociekały tłuszczem i będą niezwykle chrupiące. Łatwiej również będzie je usmażyć. Chcąc uniknąć nadmiaru tłuszczu w plackach, często ograniczamy jego ilość wykorzystaną w trakcie smażenia. Takie postępowanie zazwyczaj kończy się przywieraniem masy.

Nie pomaga także pośpiech. Wykładanie placków na zimny olej także kończy się trudnościami w ich zdjęciu z patelni, a w konsekwencji placki często nie osiągają pożądanego wyglądu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sięgnijcie po nasze przepisy na placki ziemniaczane. Szczególnie polecamy te z pysznymi kurkami oraz serwowane w wersji na ostro. Druga receptura bogata jest we wskazówki, które pomogą wam idealnie przygotować ziemniaki do smażenia.

Ziemniaki w koszu

Ziemniaki w koszu

Źródło zdjęcia: canva/Изображения пользователя artem

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY O JAJKACH. 10/10 ZGARNIAJĄ TYLKO GENIUSZE

Pytanie 1 z 10

Świeżość jajka możesz sprawdzić wkładając je do szklanki z zimną wodą. Jajko jest najświeższe jeśli:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy seler naciowy można mrozić?

Czytaj więcej >
Szuflada pod piekarnikiem

Porady

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Czytaj więcej >
Bigos

Porady

Jak uratować przesolony lub za kwaśny bigos?

Czytaj więcej >
Przypalony garnek

Porady

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czytaj więcej >
lodówka

Porady

Banalnie prosty domowy sposób na umycie lodówki

Czytaj więcej >
buraki

Porady

Jak ugotować buraki, aby zachowały swój kolor?

Czytaj więcej >