Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz dodaje go do sernika. Ciasto zawsze się udaje i jest puszyste jak chmurka
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.12.2024 21:00

Makłowicz dodaje go do sernika. Ciasto zawsze się udaje i jest puszyste jak chmurka

sernik
Fot. TRICOLORS/East News, Canva/PicLeidenschaft

Puszysty sernik to marzenie wielu łasuchów. Teraz właśnie taki wyjdzie dzięki przepisowi od Roberta Makłowicza. Trudno uwierzyć w to, co znany dziennikarz i krytyk kulinarny dodaje do sernika. Jednak efekt jest doskonały. Sernik Makłowicza kusi puszystością i niebiańskim smakiem. 

Sposób na puszysty sernik

Sernik jest ciastem, który kochają Polacy. Jemy go na święta Bożego Narodzenia i bez większych okazji. Smak ciasta jest jednym z najbardziej ulubionych. Doceniamy też puszystość tego lubianego wypieku. Jednak jak ją uzyskać?

Niestety sernik czasem opada i staje się twardy. Po puszystości pozostaje tylko wspomnienie. W takim momencie warto wiedzieć, że nie wszystko stracone. Przepis na sernik od Roberta Makłowicza gwarantuje puszystość i pyszny smak. Wszystko dzięki ziemniakowi, który jest składnikiem ciasta. Sernik Makłowicza najlepiej smakuje z musem wiśniowym. 

sernik
Fot. Canva
Strzelczyk wziął kapustę i kiełbasę i zrobił pyszny obiad. Lepszy niż bigos i gołąbki razem wzięte

Jak upiec sernik z ziemniakiem z przepisu Roberta Makłowicza?

Składniki na sernik:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 ½ łyżki zgniecionych ziemniaków
  • 300 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 8 żółtek
  • laska wanilii
  • cytryna
  • szczypta soli
  • 4 białka
  • garść rodzynek

Składniki na mus wiśniowy:

  • 1.2 kg mrożonych wiśni
  • 4 łyżki cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków

Przygotowanie sernika zaczniemy od zmiksowania żółtek, ziemniaków i cukru pudru. Dokładamy ser, mąkę i łączymy składniki. Dokładamy startą skórkę z cytryny, rodzynki i wanilię. W oddzielnej misie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Dodajemy ją masy serowej i delikatnie mieszamy. Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem, oprószamy mąką i przekładamy do niej masę serową. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut. 

Sernik Makłowicza poleca się na deser

Teraz robimy mus wiśniowy. Zamrożone wiśnie przekładamy do garnka, wlewamy wodę i dodajemy goździki, cynamon, cukier. Gotujemy ok. 30 minut i mus podajemy z sernikiem. Smak jest wyborny, a sernik pięknie wyrasta i jest wyjątkowo puszysty. 

Dzięki ziemniakowi masa serowa staje się bardziej kremowa i wilgotna. Efekt jest wart wypróbowania. Przepis Roberta Makłowicza sprawdzi się na Boże Narodzenie. Taki sernik z ziemniakiem stanie się hitem. Pisaliśmy o najnowszych promocjach w Biedronce. Polecaliśmy też przepis na sernik o nazwie Ambasador od Heni Foks. 

sernik
Fot. Canva

Źródło: pysznosci.pl