Makłowicz dodaje go do sernika. Ciasto zawsze się udaje i jest puszyste jak chmurka
Puszysty sernik to marzenie wielu łasuchów. Teraz właśnie taki wyjdzie dzięki przepisowi od Roberta Makłowicza. Trudno uwierzyć w to, co znany dziennikarz i krytyk kulinarny dodaje do sernika. Jednak efekt jest doskonały. Sernik Makłowicza kusi puszystością i niebiańskim smakiem.
Sposób na puszysty sernik
Sernik jest ciastem, który kochają Polacy. Jemy go na święta Bożego Narodzenia i bez większych okazji. Smak ciasta jest jednym z najbardziej ulubionych. Doceniamy też puszystość tego lubianego wypieku. Jednak jak ją uzyskać?
Niestety sernik czasem opada i staje się twardy. Po puszystości pozostaje tylko wspomnienie. W takim momencie warto wiedzieć, że nie wszystko stracone. Przepis na sernik od Roberta Makłowicza gwarantuje puszystość i pyszny smak. Wszystko dzięki ziemniakowi, który jest składnikiem ciasta. Sernik Makłowicza najlepiej smakuje z musem wiśniowym.
Strzelczyk wziął kapustę i kiełbasę i zrobił pyszny obiad. Lepszy niż bigos i gołąbki razem wzięteJak upiec sernik z ziemniakiem z przepisu Roberta Makłowicza?
Składniki na sernik:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 1 ½ łyżki zgniecionych ziemniaków
- 300 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 8 żółtek
- laska wanilii
- cytryna
- szczypta soli
- 4 białka
- garść rodzynek
Składniki na mus wiśniowy:
- 1.2 kg mrożonych wiśni
- 4 łyżki cukru
- kawałek kory cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
Przygotowanie sernika zaczniemy od zmiksowania żółtek, ziemniaków i cukru pudru. Dokładamy ser, mąkę i łączymy składniki. Dokładamy startą skórkę z cytryny, rodzynki i wanilię. W oddzielnej misie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodajemy ją masy serowej i delikatnie mieszamy. Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem, oprószamy mąką i przekładamy do niej masę serową. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.
Sernik Makłowicza poleca się na deser
Teraz robimy mus wiśniowy. Zamrożone wiśnie przekładamy do garnka, wlewamy wodę i dodajemy goździki, cynamon, cukier. Gotujemy ok. 30 minut i mus podajemy z sernikiem. Smak jest wyborny, a sernik pięknie wyrasta i jest wyjątkowo puszysty.
Dzięki ziemniakowi masa serowa staje się bardziej kremowa i wilgotna. Efekt jest wart wypróbowania. Przepis Roberta Makłowicza sprawdzi się na Boże Narodzenie. Taki sernik z ziemniakiem stanie się hitem. Pisaliśmy o najnowszych promocjach w Biedronce. Polecaliśmy też przepis na sernik o nazwie Ambasador od Heni Foks.
Źródło: pysznosci.pl