Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najprostsza i najlepsza marynata do wołowiny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.02.2022 01:00

Najprostsza i najlepsza marynata do wołowiny

Marynata do wołowiny
canva/rimmabondarenko

Szukasz pomysłu na marynatę do wołowiny? W tym artykule poznasz przepis na marynatę do wołowiny po chińsku z warzywami, marynatę wołowiny z grilla z kolendrą smażoną, a także marynatę z musztardą do pieczonej wołowiny na obiad. Poznaj trzy proste przepisy na marynatę do wołowiny, a mięso nabierze doskonałego smaku.

Wołowina jest twardym mięsem, które wymaga odpowiedniej marynaty i obróbki, aby stała się delikatna, soczysta i miękka. Marynaty do wołowiny różnią się w zależności od dania, jakie chcesz przygotować.

Sposób marynowania mięsa jednak zawsze jest ten sam- wołowina musi poleżeć w przyprawach minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc. Wyjątkiem są dania z woka, gdzie w zupełności wystarczy 30 minut marynowania.

W tym artykule poznasz przepisy na 3 świetne marynaty do wołowiny, dzięki którym przygotujesz przepyszną wołowinę z woka z warzywami, podasz pieczeń wołową, a także zrobisz doskonałe, grillowane mięso, które zachwyci wszystkich gości.

Wołowina to również wyborne steki i pyszny, aromatyczny rosół- w tym artykule dowiesz się, jak usmażyć idealnego steka z antrykotu. Tu natomiast poznasz przepis na idealny rosół drobiowo- wołowy, innego już nie ugotujesz.

Marynata do wołowiny po chińsku

Składniki na 500 g polędwicy:

  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego

  • 2 cm korzenia imbiru

  • 3 duże ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki cukru brązowego

  • 2 łyżeczki octu ryżowego

  • łyżeczka soku z limonki

  • pół małej papryczki chili

Korzeń imbiru i czosnek zetrzyj na tarce, z papryczki chili wyjmij pestki i bardzo drobno posiekaj, składniki przełóż do miski, dodaj cukier, ocet, sos sojowy, sok z limonki i dokładnie wymieszaj.

Wołowina po chińsku

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova Pokrojone w paski mięso obtocz dokładnie w marynacie i wstaw do lodówki na 30 minut.

Marynata do wołowiny grillowanej

Składniki na 500 g wołowiny:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1,5 łyżki kolendry mielonej

  • łyżka kminu rzymskiego

  • 2 łyżki oregano

  • 2 łyżki czosnku granulowanego

  • 1,5 łyżki soku z cytryny

  • łyżeczka pieprzu

  • sól

Kolendrę i kmin rzymski podpraż chwilę na suchej patelni, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, przełóż do miski.

Wołowina grillowana z warzywami

Źródło zdjęcia: canva/aruba200 Dodaj czosnek granulowany, oregano, pieprz, sól, wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Marynatą natrzyj mięso i wstaw do lodówki na całą noc, następnego dnia grilluj.

Marynata do wołowiny pieczonej w piekarniku

Składniki na 500 g wołowiny bez kości:

  • łyżka musztardy delikatesowej

  • 3 ząbki czosnku

  • płaska łyżeczka soli

  • 4 łyżki wody mineralnej

  • pół łyżeczki pieprzu

W mięso wetrzyj mieszankę soli i pieprzu, czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj musztardę, wodę mineralną, wymieszaj.

Wołowina pieczona

Źródło zdjęcia: canva/Yuri Iluhin Wołowinę włóż do marynaty, wstaw do lodówki na minimum 8 godzin, piecz w całości.