Masz ryż, młodą kapustę i kurczaka? Strzelczyk pokazał, jak szybko robi z nich przepyszny obiad
Czy zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Mamy dla Ciebie pyszną i prostą propozycję. Tomasz Strzelczyk pokazał właśnie, jak szybko zrobić wyborny obiad z ryżu, młodej kapusty i kurczaka. To smaczne i pożywne danie będzie smakować całej rodzinie, a przygotujesz je w rękawie do pieczenia.
Młoda kapusta, czyli pomysł na letni obiad
Warto wykorzystać młodą kapustę do przygotowania pysznego, letniego obiadu. To warzywo jest nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Jedzenie młodej kapusty dostarczy nam witamin: A, C, E, K i z grupy B. Do tego młoda kapusta pełna jest kwasu foliowego, żelaza, manganu, potasu i wapnia.
To młode warzywo będzie doskonałe na obiad, który poleca kucharz Tomasz Strzelczyk. Młodą kapustę przyrządza on z ryżem i kurczakiem. Do przygotowania tego smacznego dania używa rękawa do pieczenia. Wypróbuj ten przepis na smaczny obiad w swojej kuchni. Naprawdę warto.
Pielgrzymka droższa niż wakacje za granicą. Nie mieści się w głowie ile trzeba zapłacić za samo jedzenieJak przygotować obiad z ryżem, młodą kapustą i kurczakiem?
Składniki:
- cały kurczak lub 4-6 porcji obiadowych kurczaka
- sól
- pieprz
- czerwona słodka papryka
- oliwa
- młoda kapusta
- marchewka
- koncentrat pomidorowy
- rękaw do pieczenia
Kurczaka nacieramy przyprawami i oliwą. Młodą kapustę siekamy i przekładamy do naczynia. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy ją do kapusty, cebulę przekrawamy tylko na pół. Dajemy jedną część ryżu i półtora części wody.
Do wody wrzucam 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu. Mieszamy kapustę z marchewką i wsypujemy do nich ryż. Jedną stronę rękawa do pieczenia zawiązujemy na supeł i odcinamy ok. 90 cm rękawa. Do rękawa wrzucamy warzywa z ryżem, zalewamy wodą z koncentratem pomidorowym i dokładnie mieszamy.
Kurczak do rękawa, czyli obiad na lato
Warzywa z ryżem w rękawie rozkładamy tak, by leżały płasko. Wykładamy na nie kurczaka. Pod kurczaka wciskamy dwie połówki cebuli. Zawiązujemy rękaw do pieczenia.
Przekładamy na blachę. Wkładamy ją piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 90 minut. Kurczak jest już gotowy. Jest bardzo aromatyczny i miękki. Wierzch potrawy możemy posypać natką pietruszki. Ryż z warzywami jest wyjątkowo delikatny i uzupełnia smak kurczaka. Pisaliśmy o patencie na zrobienie kurczaka, jak z KFC. Podawaliśmy też przepis na aromatyczne kotlety z kurczaka.
Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA