Masz trochę czerstwego chleba? W żadnym wypadku go nie wyrzucaj. Przygotujesz z niego boski specjał
W polskiej kulturze chleb zajmuje szczególne miejsce. Z tego względu wiele osób za wszelką cenę stara się unikać wyrzucania tego produktu, wynajdując dla nieświeżego pieczywa coraz to nowe zastosowania. Mamy dla Was dziś rewelacyjny sposób na to, co zrobić z czerstwego chleba. Za pomocą kilku podstawowych składników łatwo zamienisz go w pyszne ciasto.
Z pieczywa drugiej świeżości nie musisz już robić zapasów bułki tartej lub grzanek. Ciasto z czerstwego chleba jest bardzo smaczne, przez co ucieszy domowników bardziej, niż kolejny słoik składnika do panierowania. Zarezerwuj sobie czas na schłodzenie ciasta a potem ciesz się jego smakiem bez żadnych ograniczeń.
Przepis na ciasto z czerstwego chleba
Składniki na ciasto:
4-5 kromek czerstwego pieczywa
4 jajka
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki mleka 3,2%
Składniki na karmel:
1/3 szklanki mleka
2 łyżki wody
Niezwykłe patent co zrobić z czerstwego chleba
W pierwszej kolejności przygotuj karmelowy wierzch do ciasta z czerstwego chleba. Na suchą patelnię o nieprzywierającej powłoce wsyp 1/3 szklanki cukru. Dodaj nieco wody i zacznij podgrzewać oba składniki do momentu, kiedy cukier zacznie się topić i nabierać bursztynowej barwy. Mieszaj zawartość patelni, aż cukier połączy się z wodą, tworząc gładką masę.
Przygotuj niewielkie naczynie żaroodporne, w którym będziesz piec ciasto z czerstwego chleba. Wciąż gorący i płynny karmel wlej do naczynia i rozprowadź go równomiernie po powierzchni dna. Odstaw na bok do zastygnięcia.
Pieczywo do ciasta z czerstwego chleba pokrój w kostkę i wsyp do dużego naczynia. W osobnej miseczce rozkłóć 4 jajka z cukrami oraz cynamonem. Mieszaninę dodaj do chleba, następnie dolej 2 szklanki mleka i wymieszaj składniki. Odstaw chleb na kilka minut do namoknięcia, a na koniec zmiksuj wszystko na gładką masę za pomocą ręcznego blendera.
Płynne ciasto z czerstwego chleba przelej przez sitko do naczynia z karmelem. Kiedy całe ciasto znajdzie się w naczyniu, zbierz z jego powierzchni powstałą pianę za pomocą łyżki. Na koniec naczynie przykryj szczelnie folią aluminiową.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Przygotuj większą brytfankę, w którą zmieści się naczynie żaroodporne z ciastem z czerstwego chleba i wypełnij ją wodą do wysokości 2-3 cm. Brytfankę z umieszczonym w niej naczyniem wstaw do piekarnika na 25-35 minut, aż ciasto się upiecze w środku.
Po upieczeniu ciasto z czerstwego chleba odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie już chłodne, wstaw je do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu obkrój ciasto naokoło, odwróć naczynie żaroodporne do góry dnem i wydobądź jego zawartość na przygotowany uprzednio talerz. Koniecznie wypróbuj ten przepis na to, co zrobić z czerstwego chleba. Żywotność pieczywa wydłużysz za pomocą kilku prostych sposobów. Z obeschniętego chleba łatwo przygotujesz zaskakujące kotlety.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: