Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak wykorzystać w kuchni czerstwy chleb? Sprawdzi się nie tylko jako panierka
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.10.2022 22:00

Jak wykorzystać w kuchni czerstwy chleb? Sprawdzi się nie tylko jako panierka

czerstwy chleb
Canva / TiBine z Pixabay

Jeśli zdarzyło Wam się kupić za dużo pieczywa i zdążyło się już zeschnąć nie wyrzucajcie go. Czerstwy chleb możecie wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Poniżej przedstawiamy garść pomysłów na doskonałe dania z pieczywa nie pierwszej świeżości. Wyjdą smaczne, a w Waszej kuchni nic się nie zmarnuje.

Choć staramy się nie przesadzać z zakupami, to jednak trudno jest utrafić w apetyty domowników. Czasami po prostu nie dopisują i zrobione zakupy okazują się za duże. Co więc zrobić z nadmiarem chleba, który nie został zjedzony na czas i zdążył się już zeschnąć? Na pewno go nie wyrzucajcie. Da się bowiem z niego wyczarować wiele przysmaków.

Czerstwy chleb może być podstawą wielu rozmaitych potraw. Przygotujemy z niego zarówno dania obiadowe, zupy, przekąski, a nawet desery. Nie musisz zatem ograniczać się do przetwarzania starego pieczywa na tartą bułkę.

Dodaj do czerstwego chleba boczek i mozzarellę, a otrzymasz pyszną zapiekankę na ciepło. Z obtoczonych w jajku i usmażonych kromek z łatwością przygotujemy przepyszne tosty francuskie. Słynna zupa wodzianka to po prostu czerstwy chleb z wrzątkiem, dodatkiem tłuszczu oraz przyprawami. Nieświeże bułki posłużą zaś jako spód do słodkiej, pieczonej szarlotki.

Przepis na niezwykłe kotlety z czerstwego chleba

Składniki:

  • kilka kromek czerstwego chleba

  • 1-2 szklanki mleka

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mieszanki ziaren do sałatek

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak szybko i prosto przygotować kotlety z czerstwego chleba?

Czerstwe pieczywo namocz w mleku. Następnie odciśnij i zmiel pieczywo w maszynce lub rozdrobnij w blenderze. Czerstwe pieczywo z mlekiem powinno połączyć się w jednolitą masę.

Ziarna do do sałatek podpraż na suchej patelni uważając, by ich nie przypalić. Dodaj je do chlebowej masy razem z jajkami, solą oraz pieprzem do smaku. Z powstałego ciasta formuj niewielkie kotlety.

Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety z czerstwego chleba na rumiano z obu stron. Tak przygotowane kotlety najlepiej podawać od razu po zdjęciu z patelni. Równie pyszne i niedrogie kotlety przygotujesz z wątróbki. Kotlety z kaszy i sera to niezwykle proste i smaczne danie.

Canva / The Danah Pascual Collection
Canva / The Danah Pascual Collection

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: