Mąż i dzieci proszą mnie o to ciasto co tydzień. Robię je w 15 min, zawsze się udaje
Ciasto krówka bez pieczenia zachwyci każdego łasucha. W mojej rodzinie gości bardzo często, bo nie jest skomplikowane, a składniki można znaleźć w każdym sklepie. Smak jest nie do podrobienia, więc trzeba spróbować.
Przepis na ciasto krówka bez pieczenia
Efektowny deser, który wymaga jedynie przygotowania masy śmietanowej i ułożenia składników w formie spodoba się każdemu. Konieczna jest jeszcze odrobina cierpliwości, ale można po prostu zrobić go wieczorem. Po nocy w lodówce będzie idealny.
Składniki:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 80 ml ciepłej wody
- 120 g masy krówkowej
- około 50 herbatników kakaowych
- płatki migdałów do posypania
Jak zrobić ciasto krówka bez pieczenia?
Dno wyłożonej papierem kwadratowej formy o wymiarach 20 cm x 20 cm (lub innej o podobnej powierzchni), wykładamy ciastkami. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, mieszając, by nie powstały grudki. Studzimy ją.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a na koniec dodajemy żelatynę. Połowę uzyskanej w ten sposób masy wykładamy na ciastka i równomiernie rozprowadzamy. Wierzch pokrywamy kolejną porcją herbatników.
Smarujemy je połową masy krówkowej i przykrywamy kolejnymi ciasteczkami. Teraz do formy przenosimy resztę masy śmietanowej. Następnie układamy jeszcze jeden poziom ciastek i je także smarujemy masą krówkową.
Wierzch ciasta krówka bez pieczenia posypujemy migdałami. Możemy je wcześniej podprażyć na suchej patelni. Deser wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Jak podać ciasto krówka bez pieczenia?
Schodzony deser doskonale smakuje do czarnej kawy. Dzieciom można go podać ze szklanką mleka lub niesłodzonej czarnej herbaty.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na ciasta bez pieczenia. Sprawdźcie koniecznie znakomity galaretkowiec. Być może skusi was też nietypowy przysmak przypominający ser żółty.