Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na galaretkowiec bez pieczenia. Zero wysiłku, a efekt zachwyca

Prosty przepis na galaretkowiec bez pieczenia. Zero wysiłku, a efekt zachwyca

Galaretkowiec bez pieczenia jest pyszny
canva/givagaphotos

Galaretkowiec bez pieczenia skradnie serce niejednego smakosza. Prosty w przygotowaniu deser na bazie nabiału jest orzeźwiający i delikatny — wprost idealny na lato. Tak lekkiej i pełnej smaku słodyczy dawno nie doświadczyliście. Koniecznie spróbujcie.

Smakowity galaretkowiec bez pieczenia będzie idealny na rodzinne przyjęcie czy popołudnie spędzone ze znajomymi. Lekki niczym pianka deser wypełniony jest pełnymi smaku, galaretkami owocowymi. Nie możecie tego przegapić.

Przepis na doskonały galaretkowiec bez pieczenia

Do zrobienia deseru niezbędna będzie tortownica o średnicy 24 cm.

Składniki:

  • 3 opakowania galaretki owocowej o dowolnych smakach

  • 900 ml gorącej wody + 1/3 szklanki wody zimnej

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%

  • 400 g jogurtu greckiego

  • 3 płaskie łyżki cukru pudru

  • ulubione biszkopty lub herbatniki (można pominąć)

  • świeże owoce do podania (opcjonalnie)

<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNlU2osMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>

Jak zrobić pyszny galaretkowiec bez pieczenia? To dziecinnie proste

Galaretki rozpuszczamy osobno, każda w 1/3 podanej porcji gorącego płynu. Studzimy je i wstawiamy do lodówki by całkowicie stężały. Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie i odstawiamy na bok, by napęczniała.

Delikatnie ją podgrzewamy, lecz nie dopuszczamy do zagotowania. Możemy to zrobić np., w mikrofalówce. Zostawiamy do ostygnięcia. Kremówkę umieszczamy w misie miksera. Ubijamy ją na sztywno, po czym delikatnie łączymy z jogurtem greckim.

Wsypujemy cukier puder, najlepiej przesiewając go przez sitko. Na koniec powoli wlewamy letnią żelatynę. Galaretki wyjmujemy z lodówki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy je do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy.

Całość przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia i biszkoptami tortownicy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy ze świeżymi owocami.

Jeżeli galaretkowiec bez pieczenia nie wpasowuje się w wasze preferencje smakowe, polecamy inne ciasta niewymagające włączania piekarnika. Na szczególną uwagę zasługuje kultowy blok czekoladowy. Być może spodoba wam się też delikatny i puszysty gotowany sernik.

Galaretkowiec bez pieczenia spodoba się gościom
canva/capturenow

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ilovebake