Prosty przepis na galaretkowiec bez pieczenia. Zero wysiłku, a efekt zachwyca
Galaretkowiec bez pieczenia skradnie serce niejednego smakosza. Prosty w przygotowaniu deser na bazie nabiału jest orzeźwiający i delikatny — wprost idealny na lato. Tak lekkiej i pełnej smaku słodyczy dawno nie doświadczyliście. Koniecznie spróbujcie.
Smakowity galaretkowiec bez pieczenia będzie idealny na rodzinne przyjęcie czy popołudnie spędzone ze znajomymi. Lekki niczym pianka deser wypełniony jest pełnymi smaku, galaretkami owocowymi. Nie możecie tego przegapić.
Przepis na doskonały galaretkowiec bez pieczenia
Do zrobienia deseru niezbędna będzie tortownica o średnicy 24 cm.
Składniki:
3 opakowania galaretki owocowej o dowolnych smakach
900 ml gorącej wody + 1/3 szklanki wody zimnej
3 łyżeczki żelatyny
400 ml śmietanki kremówki 30%
400 g jogurtu greckiego
3 płaskie łyżki cukru pudru
ulubione biszkopty lub herbatniki (można pominąć)
świeże owoce do podania (opcjonalnie)
<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNlU2osMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>
Jak zrobić pyszny galaretkowiec bez pieczenia? To dziecinnie proste
Galaretki rozpuszczamy osobno, każda w 1/3 podanej porcji gorącego płynu. Studzimy je i wstawiamy do lodówki by całkowicie stężały. Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie i odstawiamy na bok, by napęczniała.
Delikatnie ją podgrzewamy, lecz nie dopuszczamy do zagotowania. Możemy to zrobić np., w mikrofalówce. Zostawiamy do ostygnięcia. Kremówkę umieszczamy w misie miksera. Ubijamy ją na sztywno, po czym delikatnie łączymy z jogurtem greckim.
Wsypujemy cukier puder, najlepiej przesiewając go przez sitko. Na koniec powoli wlewamy letnią żelatynę. Galaretki wyjmujemy z lodówki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy je do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy.
Całość przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia i biszkoptami tortownicy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy ze świeżymi owocami.
Jeżeli galaretkowiec bez pieczenia nie wpasowuje się w wasze preferencje smakowe, polecamy inne ciasta niewymagające włączania piekarnika. Na szczególną uwagę zasługuje kultowy blok czekoladowy. Być może spodoba wam się też delikatny i puszysty gotowany sernik.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste i sycące kotlety mielone z ryżem. Każdy będzie chciał dokładkę
Świeża mizeria z rzodkiewkami. Przepyszny dodatek do letniego obiadu. Pamiętaj o 1 zasadzie
Przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret tkwi w tłuszczu do smażenia
Źródło: ilovebake