Smakosze.pl Przepisy Mistrzowski krupnik od Anny Lewandowskiej wygrywa z każdą inną zupą. Wszystko przez dodatek 1 warzywa
Canva / Zoryanchik ; East News / Tricolors

Mistrzowski krupnik od Anny Lewandowskiej wygrywa z każdą inną zupą. Wszystko przez dodatek 1 warzywa

17 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Prawdopodobnie każdy z nas przynajmniej raz w życiu jadł krupnik. Anna Lewandowska postanowiła podrasować tę tradycyjną polską zupę. W tym celu użyła chrupiącej kalarepy i charakterystycznym, delikatnie słodkim posmaku. Taka wersja klasyka skusi absolutnie każdego.

Kalarepa jest bardzo zdrowa, zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. W przepisie znanej sportsmenki warzywo jest gotowane przez kilkanaście minut. Dzięki temu zachowuje idealny balans pomiędzy miękkością a apetyczną chrupkością. Tę genialną zupę przygotujesz w mniej niż pół godziny.

Kalarepa to bogate źródło witaminy C. Znajdziemy w niej również cenne witaminy z grupy B, a także witaminę E i K. W jej wnętrzu kryje się też także kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Teraz te cenne składniki możesz w postaci kalarepy dodać do pożywnego krupniku.

Przepis na krupnik z kalarepą według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej (może być klasyczna kasza pęczak)

  • 2 l wywaru z jarzyn

  • 3-4 ziemniaki

  • 1 kalarepa

  • 2 marchewki

  • 1/2 szklanki groszku zielonego (opcjonalnie)

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • 1 cebula pokrojona w piórka

  • szczypta pieprzu czarnego

  • szczypta soli morskiej

  • gałązka rozmarynu

  • 1 łyżka masła ghee

Jak ugotować pożywny i zdrowy krupnik Anny Lewandowskiej?

Cebulę do krupniku obierz i pokrój w pióra. Warzywo zeszklij na patelni na klarowanym maśle. Kalarepę, ziemniaki oraz marchew umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę.

Kaszę do krupniku przelej zimną wodą. Wywar warzywny przelej do garnka. Następnie dorzuć do niego kaszę, liść laurowy i pozostałe przyprawy.

Do składników na krupnik dołóż podsmażoną cebulę a także pokrojone w kostkę warzywa. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie trzymaj na ogniu jeszcze przez 15-20 minut. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, dorzuć do garnka zielony groszek. Zupę przed podaniem udekoruj natka pietruszki lub gałązką świeżego rozmarynu. Z tym sprawdzonym przepisem ugotujesz klasyczny krupnik z ziemniakami . Pożywna zupa bez grama mięsa zaspokoi każdy apetyt .

Canva / designsstock
Canva / designsstock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy