Mistrzowski krupnik od Anny Lewandowskiej wygrywa z każdą inną zupą. Wszystko przez dodatek 1 warzywa
Prawdopodobnie każdy z nas przynajmniej raz w życiu jadł krupnik. Anna Lewandowska postanowiła podrasować tę tradycyjną polską zupę. W tym celu użyła chrupiącej kalarepy i charakterystycznym, delikatnie słodkim posmaku. Taka wersja klasyka skusi absolutnie każdego.
Kalarepa jest bardzo zdrowa, zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. W przepisie znanej sportsmenki warzywo jest gotowane przez kilkanaście minut. Dzięki temu zachowuje idealny balans pomiędzy miękkością a apetyczną chrupkością. Tę genialną zupę przygotujesz w mniej niż pół godziny.
Kalarepa to bogate źródło witaminy C. Znajdziemy w niej również cenne witaminy z grupy B, a także witaminę E i K. W jej wnętrzu kryje się też także kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Teraz te cenne składniki możesz w postaci kalarepy dodać do pożywnego krupniku.
Przepis na krupnik z kalarepą według Anny Lewandowskiej
Składniki:
-
100 g kaszy jaglanej (może być klasyczna kasza pęczak)
-
2 l wywaru z jarzyn
-
3-4 ziemniaki
-
1 kalarepa
-
2 marchewki
-
1/2 szklanki groszku zielonego (opcjonalnie)
-
3 liście laurowe
-
3 ziela angielskie
-
1 cebula pokrojona w piórka
-
szczypta pieprzu czarnego
-
szczypta soli morskiej
-
gałązka rozmarynu
-
1 łyżka masła ghee
Jak ugotować pożywny i zdrowy krupnik Anny Lewandowskiej?
Cebulę do krupniku obierz i pokrój w pióra. Warzywo zeszklij na patelni na klarowanym maśle. Kalarepę, ziemniaki oraz marchew umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę.
Kaszę do krupniku przelej zimną wodą. Wywar warzywny przelej do garnka. Następnie dorzuć do niego kaszę, liść laurowy i pozostałe przyprawy.
Do składników na krupnik dołóż podsmażoną cebulę a także pokrojone w kostkę warzywa. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie trzymaj na ogniu jeszcze przez 15-20 minut. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, dorzuć do garnka zielony groszek. Zupę przed podaniem udekoruj natka pietruszki lub gałązką świeżego rozmarynu. Z tym sprawdzonym przepisem ugotujesz klasyczny krupnik z ziemniakami . Pożywna zupa bez grama mięsa zaspokoi każdy apetyt .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić miękkie i delikatne kopytka? Pamiętaj o 2 najważniejszych zasadach
-
Strzelczyk wziął kapustę i pokazał na co go stać. Zrobił z niej tani i pyszny obiad
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: hpba