Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja babcia robi najlepsze wafle z masą z galaretek. Ten przepis to hit w mojej rodzinie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.08.2023 19:34

Moja babcia robi najlepsze wafle z masą z galaretek. Ten przepis to hit w mojej rodzinie

wafle z masą
YouTube/@KuchniaMagdy

Wafle ze słodką masą z galaretek są znakomitym deserem. W mojej rodzinie to prawdziwy kulinarny hit. Polecam przepis mojej babci na najlepsze wafle z masą z galaretek. Spróbuj, bo ten deser znika w mgnieniu oka. 

Wafle z masą z galaretek, czyli zrób deser

Czy lubicie desery? Ja i moja rodzina je uwielbiamy. Jest wiele pysznych deserów, ale hitem w mojej rodzinie są wafle z masą z galaretek. Ten smak towarzyszy mi już od dzieciństwa, bo babcia od dawna przygotowuje te pyszne wafle. 

Trudno im się oprzeć, bo rozpływają się w ustach i są takie pyszne. Nie tylko najmłodsi za nimi przepadają. Starsi też są fanami wafli z masą z galaretek. Polecam przepis, który dostałam od babci. Warto wypróbować go we własnej kuchni. 

wafle
YouTube/@KuchniaMagdy
Biedronka wyśmiała Natalię Janoszek. Nowy spot sieci stał się hitem internetu, musisz to zobaczyć

Jak zrobić wafle z masą z galaretek?

Składniki:

  • 400 g śmietany 18%
  • 100 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • wafle tortowe

W garnku roztapiamy masło i dodajemy cukier. Jak wszystko się roztopi, to dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy i mieszamy, by się nie przypaliło. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuści. Dzielimy na 4 części. 

Zostawiamy do wystudzenia, ale powinna być płynna, żeby ją wylać na wafel. Rozkładamy folię spożywczą na stole. Kładziemy na niej wafel i wykładamy pierwszą warstwę masy. Przekładamy waflem i znów kładziemy masę. Masę dokładnie rozprowadzamy po powierzchni wafla. Czynność w waflami i masą powtarzamy, aż do wykończenia masy. 

Wafle z masą, czyli deser z czasów dzieciństwa

Na koniec szpatułką wyrównujemy boki. Gotowe wafle zawijamy dość ciasno folią spożywczą. Wafel wkładamy do lodówki. Warto z góry go obciążyć czymś lekkim. Wafel powinien być w lodówce 12 godzin, bo wtedy wszystko dobrze się połączy i wafle zmiękną. 

Po tym czasie go wyjmujemy i zdejmujemy folię. Wafle kroimy i podajemy z kawą lub herbatą. Ten deser jest bardzo delikatny i pyszny. Będzie smakował każdemu z domowników. Podawaliśmy przepis na domowe wafelki. Pisaliśmy też o patencie na rurki z bitą śmietaną. 

wafle
YouTube/@KuchniaMagdy

Źródło: YouTube/@KuchniaMagdy