Pokrój pomarańcze i ułóż na cieście francuskim. Ten deser zrobisz dosłownie w chwilę
Ten niezwykle prosty i smakowity deser zrobisz w pół godziny. Wystarczy kilka tanich składników. Ten deser zachwyci każdego smakosza. Raz spróbujesz i na pewno zrobisz go ponownie.
Ciasto francuskie znowu w akcji
Ciasto francuskie to już właściwie klasyk. Przepisów i zastosowań tego produktu nie sposób zliczyć. Tym razem pokażę ci jak zrobić z niego jeden z moich ulubionych deserów. Jego przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu.
Deser w takiej odsłonie zasmakuje każdemu. Możesz śmiało zaprosić na niego koleżanki, które z pewnością docenią tego typu łakocie. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania tego deseru? Lista jest zaskakująco krótka!
Nie wyrzucaj skorupek jajek. Te rośliny je uwielbiają Żaden żurek, żaden biały barszcz. Co roku na Wielkanoc robię taką zupę, to hit na świątecznym stoleOprócz pomarańczy nie zapomnij o tym
Oprócz pomarańczy w tym przepisie najważniejsze jest ciasto francuskie. Obok nich w przepisie wykorzystasz tylko kilka dodatków. Oczywiście możesz ten deser wzbogacić również o coś innego. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Dolci Veloci 89, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 2 pomarańcze
- 40 g gorzkiej czekolady
- cukier
Przepis na deser z pomarańczy
Zacznij od obrania pomarańczy ze skóry. Pokrój je plastry o grubości około 5 milimetrów. Wytnij z nich środek, w którym znajdują się pestki.
Następnie rozwiń rolkę ciasta francuskiego. Plastry pomarańczy ułóż na połowie ciasta w odstępach. Z drugiej połowy wytnij paski o grubości 1 centymetra. Możesz użyć do tego noża do pizzy.
Wokół ułożonych pomarańczy wytnij okręgi, zostawiając 1 centymetrowy margines. Wycięte wcześniej paski ułóż na pomarańczach, jak na zdjęciu poniżej. Ciasteczka posyp cukrem, a w ich środek włóż kawałki pokruszonej gorzkiej czekolady.
Tak przygotowane ciasteczka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Podawaj dopiero kiedy ostygną. Sprawdź, jak zrobić wyśmienity schab ze śliwką oraz poznaj nowy przepis na bezmięsne danie obiadowe.