Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja mama ma swój własny sposób na pomidorową. Jest gęsta i bardzo sycąca, nie ma lepszej na jesień
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.11.2023 11:29

Moja mama ma swój własny sposób na pomidorową. Jest gęsta i bardzo sycąca, nie ma lepszej na jesień

zupa pomidorowa
YouTube/@SmakowiteDania

Zupa pomidorowa jest jedną z bardziej lubianych zup w moim domu. Moja mama przyrządza ją w oryginalny sposób. Dzięki niemu ta smaczna zupa jest wyjątkowo gęsta i wspaniale syci. Wystarczy nawet za cały obiad. 

Zupa pomidorowa z przepisu mamy najlepsza

Zupa pomidorowa zachwyca smakiem i aromatem. Każda gospodyni ma swój patent na ugotowanie tego pożywnego dania. Taki sposób ma też moja mama. Zupa pomidorowa w jej wykonaniu to smak mojego dzieciństwa. 

Jeśli lubicie gęste zupy, to polecam przepis mojej mamy na pyszną pomidorówkę. Zupa jest treściwa, bo zawiera mięso mielone i kluski. To idealne danie na jesień. Dodatkowo ta sycąca pomidorówka wystarczy nam za cały obiad. Polecam recepturę mojej mamy na tę smaczną zupę.

pomidory.jpg
Canva / Bru-nO z Pixabay
Gdy nadchodzi jesień, zaczynam zajadać się bananami. Większość osób nawet nie wie ile na tym zyskuję

Jak ugotować zupę pomidorową?

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie zupy pomidorowej zaczynamy od posiekania cebuli i zeszkleniu jej w garnku. Teraz dorzucamy mięso mielone i smażymy je kilka minut. Składniki zalewamy 2 litrami rosołu. Następnie przygotowujemy kluski.

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach, dzięki temu powstaną dość drobne kluseczki. Wrzucamy je do zupy i gotujemy, aż kluski będą miękkie. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy. 

Zupa pomidorowa nasyci nas i rozgrzeje

Do zupy dodajemy przyprawy i gotujemy ją jeszcze kilka minut. Po ugotowaniu możemy od razu podawać. Zupę pomidorową posypujemy natką pietruszki. Dzięki mięsu mielonemu i kluskom ta potrawa jest treściwa i bardzo sycąca.

Pasuje idealnie na jesienny obiad, bo nie tylko wybornie smakuje, ale też rozgrzewa. Moi domownicy chętnie sięgają po dokładkę pomidorówki. Zupa jest tak syta, że nie trzeba przyrządzać drugiego dania na obiad. Pisaliśmy o pomidorówce od Tomasza Strzelczyka. Radziliśmy, jak zrobić tę zupę z przepisu Roberta Makłowicza. 

zupa pomidorowa
 YouTube/@SmakowiteDania

Źródło: YouTube/@SmakowiteDania