Moja mama od dawna nie daje groszku z puszki do sałatki. Stawia na inny składnik, jej jarzynowa nie ma sobie równych
Sałatka jarzynowa pojawi się na wielu wigilijnych stołach. Moja mama bez groszku konserwowego. Choć wiele osób nie wyobraża sobie jarzynowej bez groszku, jest lepszy produkt, który wpasuje się idealnie w smak warzywnego przysmaku z majonezem.
Najlepsze składniki do sałatki jarzynowej
W przygotowywanej nie tylko na święta sałatce nie może zabraknąć ziemniaków, marchewki, selera, pietruszki i jajek. Wiele osób dodaje też pora lub cebulę oraz groszek konserwowy.
Ten ostatni zdaniem mojej mamy psuje smak sałatki jarzynowej przez swój nieprzyjemny zapach i paćkowatą konsystencję. Zamiast niego wybiera ona inny produkt. Twierdzi, że znacznie lepiej pasuje i trudno się z nią nie zgodzić. W dalszej części materiału dowiecie się co to takiego i jak go zastosować.
Co rano zamiast kawy piję na czczo ten napar. Infekcje trzymają się z daleka, a kilogramy lecą w dółGroszek do sałatki jarzynowej jest niezbędny
aPostawcie jednak na mrożony groszek, a nie na popularny i może łatwiej dostępny groszek konserwowy. Choć produkt z puszki to wciąż pełnowartościowe warzywo, walory wszystkim będą odpowiadały. Co ważne, smakuje on nieco inaczej niż mrożonka, która jest niczym po prostu świeżo wyłuskanym groszkiem przechowywanym w chłodzie.
Wiele osób wybiera jednak puszkę, która wydaje się prostsza w „obsłudze”. A mrożony groszek zielony wystarczy zanurzyć w porcji wrzątku na 3 minuty i potem przelać zimną wodą, by się zahartował i miał intensywnie zielony kolor. Tak zawsze robi moja mama. Taki groszek jest idealny nie tylko do jarzynowej.
Inne triki na przygotowanie pysznej sałatki jarzynowej
Moja mama nie wyobraża sobie, by w kultowym przysmaku zabrakło wyrazistych dodatków. Zawsze więc wrzuca odciśnięte i drobno skrojone ogórki kiszone oraz cebulę. Tę sparza, by nie była zbyt twarda i nie dominowała w sałatce jarzynowej.
Przepis z dodatkiem purée z jabłka, także przetestowała i z czasem zdecydowała się na wrzucanie tego dodatku. Podobnie jak Magda Gessler nie wyobraża sobie też pominięcia marynowanych grzybów. Jej sałatka jarzynowa ma sos z jogurtu i majonezu, co wszystkim w domu bardzo odpowiada. Spróbujcie różnych wariantów i wybierzcie swój ulubiony.