Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja teściowa robi najlepsze ciasto z sezonowymi owocami. W końcu ubłagałam ją o przepis, jest prostszy, niż myślałam
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.08.2023 14:00

Moja teściowa robi najlepsze ciasto z sezonowymi owocami. W końcu ubłagałam ją o przepis, jest prostszy, niż myślałam

sezonowe ciasto z kruszonką i porzeczkami
Materiał YouTube z kanału Mała Cukierenka

Podczas wizyty u teściowej zawsze mogę liczyć na słodki poczęstunek. Latem szczególnie mam nadzieję na pyszne ciasto z porzeczkami. Mogę je jeść na okrągło, więc w końcu udało mi się zdobyć na nie przepis. Jest tak prosty, że nawet ja sobie z nim poradzę.

Ciasto z kruszonką i porzeczkami uwielbiam od lat

Teściowa ma doskonałą rękę do wypieków. Nic dziwnego, że przyrządzone przez nią łakocie zachwycają całą rodzinę. Zawsze myślałam, że przygotowanie ciasta to sztuka tylko dla wybranych. Ostatnio teściowa wyprowadziła mnie z błędu, podając mi przepis na ciasto z kruszonką i porzeczkami.

Nie spodziewałam się, że upieczenie mojego ulubionego ciasta jest takie proste. Potrzeba do tego zaledwie kilku prostych składników i oczywiście owoców. Z tak banalną recepturą poradzi sobie bez wątpienia każdy. Przekonajcie się sami, jak pyszne, a przy tym proste jest ciasto z kruszonką i porzeczkami.

Siostra Anastazja robi doskonałą konfiturę malinową. Jeden zabieg jest na wagę złota

Przepis na ciasto z kruszonką i porzeczkami

Składniki na ciasto:

  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)
  • 2 szklanki cukru pudru (200 g)
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki pszennej (250 g)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g czerwonych porzeczek + cukier do osłodzenia

Składniki na kruszonkę:

  • ⅓ kostki miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki

Jak zrobić doskonałe ciasto z kruszonką i porzeczkami?

Przygotuj kruszonkę do ciasta. Do miski wsyp mąkę oraz cukier. Dodaj do składników miękkie masło i zagnieć całość na gładką masę. Kruszonkę owiń w folię i przełóż do lodówki.

Kiedy kruszonka się chłodzi, przygotuj ciasto. W tym celu ubij masło z oboma rodzajami cukru. Kiedy składniki połączą się w gładką puszystą masę, zacznij pojedynczo dodawać do nich jajka. Nie przerywaj miksowania.

Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia do osobnego naczynia. Tę mieszaninę dodawaj do maślano-jajecznej masy na ciasto z kruszonką. Miksuj całość na średnich obrotach do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Tortownicę do pieczenia ciasta z kruszoną wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotowane ciasto wylej do formy, na wierzch ułóż umyte porzeczki i posyp je cukrem. Całość przykryj startą kruszonką.

Ciasto z kruszonką i porzeczkami piecz przez ok. 50-60 minut. Stan wypieku sprawdzaj za pomocą patyczka. Kiedy drewienko wbite w środek ciasta wyjdzie suche, znaczy to, że czas wyjąć deser z piekarnika. Przed podaniem odstaw go do ostygnięcia, a na koniec udekoruj cukrem pudrem. Dowiedz się czym się kierować, wybierając porzeczki. Ten sernik zawsze wychodzi dzięki dodatkowi zapomnianego składnika.

czerwone porzeczki.png
Canva / storeg