Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najgorsze, co można dodać do sałatki jarzynowej. Kucharze biją na alarm
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.09.2022 18:25

Najgorsze, co można dodać do sałatki jarzynowej. Kucharze biją na alarm

sałatka jarzynowa
canva/etorres69

Sałatka jarzynowa z majonezem to już kultowa sałatka, którą często przygotowujemy w domach, nie tylko na święta i większe uroczystości. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i pełna smaku. Nie wszystkie warzywa jednak nadają się do potrawy, ponieważ mogą zepsuć jej smak. Takim warzywem jest cebula.

Sałatkę jarzynową przygotowujemy głównie z ugotowanych warzyw. Gotowane ziemniaki, marchewka, pietruszka, por i seler smakują wyśmienicie z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek i zielonego groszku. Niektórzy zamiast groszku dodają kukurydzę z puszki.

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki zawsze gotujmy w skórkach w osolonej wodzie. Wszystkie warzywa mogą gotować się w jednym garnku, nawet jajka. Pamiętajmy jednak, żeby wyjąć je po około 8- 10 minutach od momentu wrzenia.

Do sałatki jarzynowej koniecznie dodajmy również kilka ogórków kiszonych i średniej wielkości jabłko, ogórki i jabłko kroimy w kostkę. To właśnie te składniki świetnie łączą się z resztą warzyw i nadają całej sałatce wspaniałego smaku.

Nigdy nie dodawaj cebuli do sałatki jarzynowej, cebula zepsuje jej smak

Cebula jest bardzo popularnym warzywem i dodatkiem do wielu dań, jednak w delikatnej sałatce z gotowanych warzyw nie powinna się znaleźć, ponieważ jest zbyt wyraźna w smaku.

Cebula dodana do sałatki jarzynowej nadaje jej intensywnego zapachu i psuje smak. Cebula również szybko fermentuje, przez co cała sałatka zepsuje się o wiele szybciej.

Jak przechowywać sałatkę jarzynową? Jeden prosty trik skutecznie przedłuży jej świeżość

Warzywa pokrojone na sałatkę jarzynową przechowuj w lodówce większej misce, koniecznie pod przykryciem. Nigdy nie dodawaj do sałatki majonezu, jeśli chcesz, aby była dobra przez kilka dni. Majonez, podobnie jak cebula, szybko się psuje.

Konkretną porcję warzyw przełóż do mniejszej miski, dopraw solą, pieprzem, majonezem i podaj. Jeśli zostanie Ci porcja sałatki z dodatkiem majonezu, nie mieszaj jej z resztą warzyw. Wstaw ją do lodówki i zjedz tego samego dnia.

Dowiedz się, w jaki sposób najlepiej utrwalić koperek, aby cieszyć się jego smakiem aż do następnego sezonu. Zbliża się sezon na dynię- w tym artykule sprawdzisz, jak szybko ją oczyścić i obrać.

Sałatka jarzynowa
canva/ ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.interia