Najgorszy błąd podczas przygotowania bigosu. Wychodzi niesmaczny
Bigos jest naszą najpopularniejszą potrawą narodową. A wiecie, jaki jest najgorszy błąd podczas przygotowania bigosu? Przez niego danie wychodzi niesmaczne. Koniecznie dowiedz się, czego unikać, by ta potrawa była pyszna i aromatyczna.
Podstawą bigosu jest kiszona kapusta i mięso. Niektórzy dodają też świeżą kapustę, suszone grzyby, a także bakalie. Przygotowanie tej potrawy jest dosyć proste, bo do garnka wrzuca się kolejno poszczególne składniki. Jednak kolejność i moment ich wrzucenia, ma wpływ na smak bigosu.
Najgorszy błąd podczas przygotowania bigosu. Wychodzi niesmaczny
Jaki jest najgorszy błąd podczas przygotowywania bigosu? Dość częstym jest dodatek przypraw w złym momencie. Do bigosu dodajemy zwykle listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, kminek, majeranek i jagody jałowca. Ważna jest ilość i moment, w którym je dodajemy.
Na początku gotowania bigosu warto dodać ziele angielskie, listki laurowe i kminek. Przyprawy te potrzebują bowiem więcej czasu, by uwolnił się z nich pełen aromat. Jeśli zaś chodzi o majeranek, czy tymianek, lepiej dodawać je pod koniec gotowania bigosu. Gotowane zbyt długo, mogą stracić aromat lub nadać potrawie goryczki.
Wiele osób na początku gotowania bigosu dodaje do niego sól. Jest to błędem, bo wtedy łatwo o przesolenie tej potrawy. Pamiętajmy o tym, że kiszona kapusta zawiera w sobie dużo soli, a w czasie gotowania odparowuje z niej większość wody. Dlatego jej słony smak jeszcze się potęguje. Z tego powodu, z dosoleniem bigosu warto poczekać do końca.
Jeśli dodajecie do bigosu czosnek, by nadał potrawie charakterystycznego smaku, także zróbcie to pod koniec gotowania. Inaczej czosnek straci swój smak i zapach lub co gorsza, może stać się gorzkawy i popsuć smak całej potrawy.
Na co jeszcze zwrócić uwagę gotując bigos?
Choć niektórzy gotują bigos wyłącznie z kiszonej kapusty, to sięgnięcie także po świeżą jest dobrym rozwiązaniem. Dodatkiem surowej kapusty można bowiem regulować kwaśność całej potrawy.
W bigosie warto też wykorzystać różne gatunki mięsa i wędlin. Dzięki temu potrawa zyska pełniejszy smak i aromat.
Zwróćcie też uwagę na garnek, w którym gotujecie bigos. Powinien mieć grube dno, bo wtedy będzie mniejsze ryzyko przypalenia potrawy.
Bigos gotujcie na małym ogniu, przy uchylonej pokrywce. Dzięki temu smaki kapusty, mięsa, przypraw i innych dodatków ujawnią się i dobrze poprzenikają. Natomiast nadmiar zbędnych aromatów, będzie mogła się wydobyć z garnka.
Jeśli szukasz dokładnego przepisu na bigos, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam też przepis na bigos po góralsku.
Źródło zdjęcia: canva/UserGI15632523
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Kultowa marynata do kurczaka według Magdy Gessler. Bardziej soczysty już być nie może
Inna niż wszystkie, pełna smaku i witamin wątróbka na poduszce z kiszonej kapusty
Ponadczasowy przepis babci Luby na lekkie pampuchy. Nie mają ani grama tłuszczu i cukru
Źródło: ofeminin, gotowanie.onet, beszamel.se