Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonały przepis na pyszny i syty bigos po góralsku
Adam Moskal
Adam Moskal 09.02.2022 01:00

Doskonały przepis na pyszny i syty bigos po góralsku

Bigos
canva/ankub, Getty Images

Klasyczny bigos, jaki wszyscy znają i uwielbiają, ma jeden duży mankament - wymaga wielu godzin duszenia na wolnym ogniu. Bigos góralski pozwala na skrócenie tego czasu do całkowitego minimum. Intensywny mięsny smak pysznie komponuje się z kwaśną kiszoną kapustą, a niżej zdradzamy krok po kroku jak zrobić to sycące danie.

Bigos po góralsku charakteryzuje się przede wszystkim ogromną prostotą. Niewielka lista potrzebnych składników oraz mała ilość pracy sprawiają, że przygotowanie obiadu dla całej rodziny będzie banalnie proste.

Proste potrawy opierają się głównie na jakości pojedynczych składników, dlatego warto poszukać najlepszej kiszonej kapusty. Idealnie jest ukisić ją samodzielnie - wtedy dokładnie wiadomo, jaki jest jej skład.

Przepis na bigos po góralsku

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 500 g schabu z kością

  • 400 g kiełbasy

  • 2 cebule

  • olej

  • 8 łyżek koncentratu pomidorowego

  • sól

  • pieprz

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 5 liści laurowych

Zacznij od posiekania białej kapusty w kawałki równych rozmiarów. Wrzuć ją do garnka razem ze schabem z kością, zielem angielskim, solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz wodą w takiej ilości, aby wszystko przykryła.

Gotuj całość przez 30 minut. W międzyczasie przepłucz kiszoną kapustę i ugotuj ją do miękkości w osobnym naczyniu. Odcedź ją, posiekaj i wrzuć do garnka z białą kapustą. Wyjmij schab z kością.

Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju na złoty kolor. Schab pokrój w kostkę razem z kiełbasą i wrzuć mięso do cebuli. Chwilę podsmaż, po czym dodaj je do bigosu. Wrzuć do niego także koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj 20 minut. Podawaj z chlebem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bigos z pieczarek według przepisu siostry Anastazji. Ten tekst zdradza przepis na gołąbki z mielonym mięsem i papryką.

Bigos

Źródło zdjęcia: canva/EzumeImages, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: goralskiejadlo.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram