Najgorszy błąd podczas przygotowywania śledzi
Śledzie z cebulką mają wyjątkowy smak, który ceniony jest przez wielu fanów świątecznych dań. Niestety podczas ich przygotowywania łatwo o banalny błąd, który może całkowicie je zniszczyć. Chodzi o dodanie do ryby cebuli, która nie została wcześniej blanszowana. W takiej sytuacji warzywo nadaje daniu gorzkiego i nieprzyjemnie ostrego smaku.
Śledzie z cebulą charakteryzuje mocny aromat, który zazwyczaj wywołuje silne emocje wśród biesiadników. Jedni kochają cebulowy i rybny zapach - inni gdy tylko go poczują, natychmiast zaczynają kręcić nosem.
Oczywiście ostrość dania jest jego nieodzownym elementem, jednak można ją dostosować. Wystarczy zastosować szybko blanszować pokrojoną cebulę we wrzątku przed dodaniem jej do ryby. Zalewa się ją w tym celu gorącą wodą i płucze przez kilkadziesiąt sekund. W taki sposób związki siarki są wygotowywane i warzywo nabiera słodyczy i miękkości.
Przepis na klasyczne śledzie w oleju
Składniki:
550 g płatów śledziowych (śledź matias jest najsmaczniejszy)
2 cebule białe lub czerwone
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
olej roślinny o neutralnym smaku
Zacznij od wymycia śledzi z zalewy, włożenia ich do miski i zalania czystą wodą. Wymocz je przez kilka godzin, aż poziom słonego smaku będzie dla ciebie odpowiedni. Przełóż je do miski i dodaj do nich liście laurowe oraz ziele angielskie.
Cebulę obierz z łupin, pokrój w piórka i umieść w misce. Zalej je wrzącą wodą i potrzymaj w niej przez kilkadziesiąt sekund. Po tym czasie przełóż je do osobnej miski z zimną wodą, aby zakończyć proces blanszowania.
Śledzie zalej olejem i dodaj do nich blanszowaną cebulę. Dokładnie całość wymieszaj, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstaw do lodówki na całą noc, aby smaki dobrze się przegryzły. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usunąć łuski z ryby bez robienia bałaganu. Ten tekst wyjawia zastosowanie głów i ogonów z karpi.
Źródło zdjęcia: canva/Food Photos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy.pl