Smakosze.pl
Kawa z pewnymi dodatkami nie jest najlepszym pomysłem

Pexels / Engin Akyurt

Najbardziej zdradliwy dodatek do kawy

3 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kawa towarzyszy nam niemal każdego dnia. Wielu smakoszy sięga po nią nawet kilka razy dziennie. Często wzbogacamy kawę o rozmaite dodatki. Okazuje się, że najgorzej wypadają słodkie przekąski, które zajadamy podczas picia kawy.

Bez wątpienia kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Najczęściej dodajemy do niej cukier i mleko. Jednak nierzadko kawie towarzyszą również ciastka i różnego rodzaju słodycze. Lepiej ich unikać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kawa z tymi dodatkami nie wyjdzie nam na zdrowie

Nie da się ukryć, że kawa odgrywa istotną rolę w życiu wielu osób. Nie bez powodu pijają ją smakosze rozsiani po całym globie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, czy zdrowsza jest kawa rozpuszczalna, czy sypana.

Niektórzy nie wyobrażają sobie kawy bez dodatku mleka i cukru. Oba produkty znacząco podwyższają kaloryczność napoju. Jednak to nie one są największym problemem. Dużo gorzej wypadają słodkie przekąski, które zajadamy podczas spożywania kawy.

Muffiny, croissanty i ciastka idealnie pasują do ciemnego napoju o intensywnym aromacie. Warto jednak zauważyć, że kawa wzbogacana o desery zyskuje na kaloryczności. Niepozorny muffin może mieć nawet 500 kalorii.

Naleśniki bez mleka

Jak zrobić naleśniki bez mleka?

CZYTAJ DALEJ

Z pewnością warto ograniczyć spożywanie takiej ilości pustych kalorii. Na szczęście istnieją znacznie zdrowsze przekąski, którymi możemy raczyć się przy okazji picia ulubionej kawy. Po co najlepiej sięgnąć?

Łakocia wcale nie muszą być niezdrowe

Istnieje wiele słodkich przekąsek, które nie są tak bardzo kaloryczne, jak klasyczne ciastka. Kawa z ich dodatkiem będzie równie smakowita. Dobrym przykładem jest, chociażby ciasto marchewkowe.

Smakowite ciasto marchewkowe charakteryzuje się gęstą i wilgotną konsystencją. W połączeniu z kawą dosłownie rozpływa się w ustach. Warto do niego dodać orzechy. Dzięki temu dostarczymy sobie dodatkowo cennych składników odżywczych.

Godne uwagi są także kokosowe wegańskie batoniki. Przeważnie składają się one w znacznej mierze z daktyli i kokosa. Taka mieszanka sprawia, że cukier staje się zbędny. Co jeszcze warto zajadać, kiedy w grę wchodzi kawa?

Kawa z pewnością będzie smakowała obłędnie, jeśli zaserwujemy sobie do niej tartę z rabarbarem. Ciasto doprawione cynamonem znakomicie współgra ze smakiem uwielbianego napoju. Oczywiście we wszystkim należy zachować umiar. Standardowe słodkości również wchodzą w grę, jednak należy podchodzi do nich z dozą ostrożności i jeść ich jak najmniej Warto wypróbować przepis na trzyskładnikowy sernik.

Kawa ze słodkim dodatkiem

Kawa ze słodkim dodatkiem

Canva / Foodiesfeed

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Almod Catering; Ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ser żółty

Porady

Jak przechowywać ser, żeby nie spleśniał?

Czytaj więcej >
Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >