Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze domowe masło zrobisz bez śmietany. Sklepowe może się schować

Najlepsze domowe masło zrobisz bez śmietany. Sklepowe może się schować

Domowe masło bez śmietany
canva/Dmitrii Ivanov

Masło nie musi zawierać śmietany. Prosty patent na domowy tłuszcz do pieczywa wymaga jedynie roślinnych składników i blendera. W kilka chwili wyczarujecie świetny dodatek do waszych kanapek. Wycieczka do sklepu przestanie być konieczna.
 

Przepis na domowe masło bez śmietany

Wegańskie masło z oleju kokosowego jest smaczne, choć nie należy się nim raczyć codziennie. Niemniej od czasu do czasu można sprawić sobie odrobinę przyjemności i zmiksować kilka produktów, uzyskując świetną alternatywę dla kosztownych wyrobów z marketów. Zachwyty próbujących gwarantowane.

Składniki:

  • 100 g oleju kokosowego, nierafinowego
  • 25 g oliwy extra virgin
  • 50 g napoju sojowego, niesłodzonego
  • 5 g octu winnego, ryżowego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdży
  • sól morska
Stanął przy drodze i zaczął sprzedawać jagody. Nie mieści się w głowie ile zarobił

Jak zrobić dobre domowe masło? Śmietana nie będzie konieczna

Wykonanie zaczynamy od doprowadzenia odmierzonego oleju kokosowego do płynnej konsystencji. Następnie umieszczamy je w naczyniu blendera kielichowego, po czym wlewamy oliwę z oliwek, napój sojowy oraz ocet.

Wsypujemy też płatki drożdżowe oraz nieco soli. Składniki miksujemy do czasu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Masę przenosimy wtedy do szklanego naczynia, zabezpieczamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 2-3 godziny, by się zestaliło.

Wskazówka: jeśli chcecie, aby wegańskie masło było bardziej puszyste, zmiksujcie je po schłodzeniu. W takiej postaci idealnie nadaje się nie tylko do kanapek, ale też do wypieków na kruchym cieście.

Jak podać masło bez śmietany?

Domowy tłuszcz wykorzystajcie tak, jak klasyczne masło kupione w sklepie. Możecie nim smarować pieczywo lub użyć do przygotowania ciast. Nie polecamy jednak smażenia na takim tłuszczu, gdyż olej kokosowy nierafinowany ma zbyt niski punkt dymienia, by uniknąć powstawania szkodliwych związków chemicznych.

Na naszej stronie znajdziecie znakomity przepis na ciasto z porzeczkami, w którym możecie wykorzystać przygotowane masło bez nabiału. Pamiętajcie, że zarówno ono, jak i tłuszcz mleczny czy margaryna — choć ta ostatnia będzie najzdrowsza z całej trójki — powinny być przez nas spożywane sporadycznie. Do smarowania pieczywa najlepiej sprawdzą się warzywne pasty takie jak np. smalec z białej fasoli.

Pyszne masło wegańskie.png
canva/amberto4ka

Źródło: beatasniechowska