Najlepsze domowe masło zrobisz bez śmietany. Sklepowe może się schować
Masło nie musi zawierać śmietany. Prosty patent na domowy tłuszcz do pieczywa wymaga jedynie roślinnych składników i blendera. W kilka chwili wyczarujecie świetny dodatek do waszych kanapek. Wycieczka do sklepu przestanie być konieczna.
Przepis na domowe masło bez śmietany
Wegańskie masło z oleju kokosowego jest smaczne, choć nie należy się nim raczyć codziennie. Niemniej od czasu do czasu można sprawić sobie odrobinę przyjemności i zmiksować kilka produktów, uzyskując świetną alternatywę dla kosztownych wyrobów z marketów. Zachwyty próbujących gwarantowane.
Składniki:
- 100 g oleju kokosowego, nierafinowego
- 25 g oliwy extra virgin
- 50 g napoju sojowego, niesłodzonego
- 5 g octu winnego, ryżowego lub jabłkowego
- 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdży
- sól morska
Jak zrobić dobre domowe masło? Śmietana nie będzie konieczna
Wykonanie zaczynamy od doprowadzenia odmierzonego oleju kokosowego do płynnej konsystencji. Następnie umieszczamy je w naczyniu blendera kielichowego, po czym wlewamy oliwę z oliwek, napój sojowy oraz ocet.
Wsypujemy też płatki drożdżowe oraz nieco soli. Składniki miksujemy do czasu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Masę przenosimy wtedy do szklanego naczynia, zabezpieczamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 2-3 godziny, by się zestaliło.
Wskazówka: jeśli chcecie, aby wegańskie masło było bardziej puszyste, zmiksujcie je po schłodzeniu. W takiej postaci idealnie nadaje się nie tylko do kanapek, ale też do wypieków na kruchym cieście.
Jak podać masło bez śmietany?
Domowy tłuszcz wykorzystajcie tak, jak klasyczne masło kupione w sklepie. Możecie nim smarować pieczywo lub użyć do przygotowania ciast. Nie polecamy jednak smażenia na takim tłuszczu, gdyż olej kokosowy nierafinowany ma zbyt niski punkt dymienia, by uniknąć powstawania szkodliwych związków chemicznych.
Na naszej stronie znajdziecie znakomity przepis na ciasto z porzeczkami, w którym możecie wykorzystać przygotowane masło bez nabiału. Pamiętajcie, że zarówno ono, jak i tłuszcz mleczny czy margaryna — choć ta ostatnia będzie najzdrowsza z całej trójki — powinny być przez nas spożywane sporadycznie. Do smarowania pieczywa najlepiej sprawdzą się warzywne pasty takie jak np. smalec z białej fasoli.
Źródło: beatasniechowska