Smakosze.pl Przepisy Najlepszy, kultowy przepis Gessler na śledzie w oleju
Pawel Wodzynski/East News, screen z kanału Magdy Gessler na YouTube

Najlepszy, kultowy przepis Gessler na śledzie w oleju

9 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Śledzie są u nas najpopularniejszymi rybami. Pasują na przekąskę i zimną przystawkę. Smakują o każdej porze roku. Poznaj najlepszy, kultowy przepis Magdy Gessler na śledzie w oleju. Zaskoczy cię ich prostota i niepowtarzalny smak. Słynna restauratorka dodaje bowiem do nich orzeźwiający seler naciowy.

Chyba nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że popularne śledzie należą do najzdrowszych ryb. To dzięki temu, że zawierają cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto więc po nie sięgać częściej niż od święta. Najbardziej znane są śledzie w oleju, ale śledzie w oleju według pomysłu Magdy Gessler, to dopiero są śledzie. Przekonajcie się o tym sami. Oto przepis pochodzący z kanału Magdy Gessler na YouTube.

Najlepszy, kultowy przepis Gessler na śledzie w oleju

Składniki:

  • 50 dag filetów śledziowych z oleju wraz z olejem

  • 1/2 szklanki octu spirytusowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • kilka listków laurowych

  • kilka ziaren pieprzu

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • pieprz mielony

  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej

  • 2 łyżeczki gorczycy

  • 2-3 białe cebule

  • 1 cytryna

  • pół selera naciowego

  • kilka kropel maggi

  • 1 cebulka dymka

  • sól, cukier

Przygotowanie śledzi w oleju

Do rondelka wlej ocet, dodaj do niego cukier, listki laurowe, ziarna pieprzu i trochę pieprzu mielonego, a także ziarna ziela angielskiego i musztardę. Całość zagotuj, a potem gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Do octu wrzuć 1-2 łyżki posiekanej cebuli, gotuj kilka minut.

Cebule obierz, pokrój w kostkę, umieść w misce. Dodaj drobno posiekany seler, sok z cytryny oraz olej ze śledzi. Zalej gorącym octem, przelewając go przez sitko. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, cukrem i maggi.

Filety śledziowe wyjmij z oleju. Każdy przeciągnij palcami, tak by stał się elastyczny. Śledzie pokrój na kawałki, ułóż na talerzu. Na każdym kawałku połóż łyżeczkę cebuli z dodatkami. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem, udekoruj selerem naciowym i posiekaną dymką.

Wskazówka: Śledzie możesz też włożyć do tak przygotowanej cebuli i trzymać je w marynacie kilka godzin. Nabiorą wyraźnego, cebulowego smaku.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pysznego śledzia. Zobacz, jak przygotować kremowe śledzie w śmietanie , a także jak zrobić śledzie w sosie musztardowo-miodowym .

śledzie
śledzie

Źródło zdjęcia: canva /JackF

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: youtube, kanał Magdy Gessler

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy