Najlepszy, kultowy przepis Gessler na śledzie w oleju
Śledzie są u nas najpopularniejszymi rybami. Pasują na przekąskę i zimną przystawkę. Smakują o każdej porze roku. Poznaj najlepszy, kultowy przepis Magdy Gessler na śledzie w oleju. Zaskoczy cię ich prostota i niepowtarzalny smak. Słynna restauratorka dodaje bowiem do nich orzeźwiający seler naciowy.
Chyba nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że popularne śledzie należą do najzdrowszych ryb. To dzięki temu, że zawierają cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto więc po nie sięgać częściej niż od święta. Najbardziej znane są śledzie w oleju, ale śledzie w oleju według pomysłu Magdy Gessler, to dopiero są śledzie. Przekonajcie się o tym sami. Oto przepis pochodzący z kanału Magdy Gessler na YouTube.
Najlepszy, kultowy przepis Gessler na śledzie w oleju
Składniki:
-
50 dag filetów śledziowych z oleju wraz z olejem
-
1/2 szklanki octu spirytusowego
-
1 łyżeczka cukru
-
kilka listków laurowych
-
kilka ziaren pieprzu
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
pieprz mielony
-
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
-
2 łyżeczki gorczycy
-
2-3 białe cebule
-
1 cytryna
-
pół selera naciowego
-
kilka kropel maggi
-
1 cebulka dymka
-
sól, cukier
Przygotowanie śledzi w oleju
Do rondelka wlej ocet, dodaj do niego cukier, listki laurowe, ziarna pieprzu i trochę pieprzu mielonego, a także ziarna ziela angielskiego i musztardę. Całość zagotuj, a potem gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Do octu wrzuć 1-2 łyżki posiekanej cebuli, gotuj kilka minut.
Cebule obierz, pokrój w kostkę, umieść w misce. Dodaj drobno posiekany seler, sok z cytryny oraz olej ze śledzi. Zalej gorącym octem, przelewając go przez sitko. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, cukrem i maggi.
Filety śledziowe wyjmij z oleju. Każdy przeciągnij palcami, tak by stał się elastyczny. Śledzie pokrój na kawałki, ułóż na talerzu. Na każdym kawałku połóż łyżeczkę cebuli z dodatkami. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem, udekoruj selerem naciowym i posiekaną dymką.
Wskazówka: Śledzie możesz też włożyć do tak przygotowanej cebuli i trzymać je w marynacie kilka godzin. Nabiorą wyraźnego, cebulowego smaku.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pysznego śledzia. Zobacz, jak przygotować kremowe śledzie w śmietanie , a także jak zrobić śledzie w sosie musztardowo-miodowym .
Źródło zdjęcia: canva /JackF
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: youtube, kanał Magdy Gessler