Najprostszy sernik pod słońcem. Do jego zrobienia wystarczy tylko 5 składników

Sernik skusi niejednego smakosza. Ciasto wcale nie jest tak skomplikowane w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Dziś mamy dla was przepis, dzięki któremu zrobicie go z zaledwie pięciu składników. Spróbujecie?
Sernik jest jednym z popularniejszych deserów. Wystarczy zaledwie pięć produktów i piekarnik, by móc się nim cieszyć w domowym zaciszu. Jeżeli sięgnięcie po zamienniki cukru będzie również dietetyczny. Skusicie się?
Przepis na znakomity sernik z pięciu składników
Składniki:
1 kg twarogu półtłustego
8 jaj
6 łyżek cukru lub innego słodzika np. ksylitolu lub erytrytolu
1 cukier wanilinowy lub kilka kropel esencji waniliowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie sernika:
Twaróg trzykrotnie mielimy w maszynce. Możemy też kupić już zmielony przeznaczony do wypieku serników. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
Wsypujemy cukier lub słodzik oraz cukier wanilinowy lub esencję. Dalej ubijamy, na koniec wlewając żółtka. Do gładkiej masy dodajemy twaróg i krótko miksujemy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy przy pomocy łyżki do połączenia się składników.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie umieszczamy w niej przyrządzoną masę na sernik. Pieczemy około 40 minut, po czym sprawdzamy, czy masa nie klei się do wbijanego w nią patyczka.
Jeśli na nim pozostaje, dopiekamy jeszcze kilka minut. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Podajemy, gdy nie będzie już ciepły. Doskonale smakuje z polewa czekoladową.
Po inne pomysły na pyszne desery z dodatkiem nabiału zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy przepis na znakomity sernik na zimno z truskawkami. Ten natomiast zdradza sekret śmietanowca bez pieczenia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pomysł na tani obiad - zapiekanka z kurczakiem i ryżem w stylu meksykańskim
Obłędnie soczyste kotlety mielone z cukinią. Idealne na letni obiad
Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach
Źródło: beszamel.se



































