Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.07.2022 22:30

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok
canva/ ilmoro100

Latem, oprócz ogórków, przygotuj również szybki sos pomidorowy do słoików. Sos będzie doskonałym dodatkiem do wielu dań i dzięki niemu błyskawicznie przygotujesz obiad dla całej rodziny. Do sosu koniecznie dodaj suszone zioła i sok z cytryny, a będzie przepyszny.

Lato to doskonała pora na przygotowywanie przetworów na zimę. Warzywa dojrzewające w pełnym słońcu mają niepowtarzalny smak i są pełne witamin. Oprócz ogórków kiszonych, czy marynowanych warzyw, przygotujmy również sos pomidorowy.

Domowy sos pomidorowy ugotowany z dojrzałych, słodkich pomidorów to prawdziwy smak lata. Sos przygotujemy w bardzo prosty sposób, koniecznie z dodatkiem bazylii, oregano i tymianku. Zioła rewelacyjnie łączą się z warzywami i sprawią, że sos zimą będzie smakować obłędnie.

Domowy sos pomidorowy wykorzystasz zimą do przygotowania szybkich obiadów i dań dla całej rodziny- makaron z sosem, spaghetti bolognese, lasagne, czy pizza to tylko niektóre potrawy, które wyczarujesz przy pomocy aromatycznego sosu.

Przepis na sos pomidorowy na zimę

Składniki:

  • 13- 14 kg dojrzałych pomidorów

  • 4 cebule czerwone

  • 4 duże ząbki czosnku

  • 2 łyżki suszonego tymianku

  • szklanka bazylii suszonej

  • 2 łyżki oregano

  • 3 łyżki soli

  • pieprz, cukier do smaku

Dodatkowo:

  • sok wyciśnięty z kilku cytryn

Jak zrobić najsmaczniejszy sos pomidorowy?

Cebulę bardzo drobno posiekaj, przeciśnij przez praskę czosnek. Pomidory umyj, obierz ze skory i zblenduj na miazgę. Do dużego garnka włóż posiekane cebule i czosnek, wlej odrobinę wody i duś przez kilka minut.

Do garnka wlej pomidory, dodaj bazylię suszoną, tymianek, oregano, sól i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny, co jakiś czas mieszając. Gotowy sos dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Słoiki umyj i wyparz, następnie przełóż przygotowany sos pomidorowy. Do każdego litrowego słoika wlej po 2 łyżeczki soku z cytryny, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 30 minut, następnie zanieś do spiżarni.

Na zimę przygotuj również domowy sos z cukinii do słoików. Podaj go z ugotowanym makaronem- pyszny obiad będzie gotowy w kilka minut.

Sos pomidorowy
canva/fcafotodigital

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tipy.interia.pl