Smakosze.pl
Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

canva/ ilmoro100

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

5 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Latem, oprócz ogórków, przygotuj również szybki sos pomidorowy do słoików. Sos będzie doskonałym dodatkiem do wielu dań i dzięki niemu błyskawicznie przygotujesz obiad dla całej rodziny. Do sosu koniecznie dodaj suszone zioła i sok z cytryny, a będzie przepyszny.

Lato to doskonała pora na przygotowywanie przetworów na zimę. Warzywa dojrzewające w pełnym słońcu mają niepowtarzalny smak i są pełne witamin. Oprócz ogórków kiszonych, czy marynowanych warzyw, przygotujmy również sos pomidorowy.

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

CZYTAJ DALEJ

Domowy sos pomidorowy ugotowany z dojrzałych, słodkich pomidorów to prawdziwy smak lata. Sos przygotujemy w bardzo prosty sposób, koniecznie z dodatkiem bazylii, oregano i tymianku. Zioła rewelacyjnie łączą się z warzywami i sprawią, że sos zimą będzie smakować obłędnie.

Domowy sos pomidorowy wykorzystasz zimą do przygotowania szybkich obiadów i dań dla całej rodziny- makaron z sosem, spaghetti bolognese, lasagne, czy pizza to tylko niektóre potrawy, które wyczarujesz przy pomocy aromatycznego sosu.

Przepis na sos pomidorowy na zimę

Składniki:

  • 13- 14 kg dojrzałych pomidorów

  • 4 cebule czerwone

  • 4 duże ząbki czosnku

  • 2 łyżki suszonego tymianku

  • szklanka bazylii suszonej

  • 2 łyżki oregano

  • 3 łyżki soli

  • pieprz, cukier do smaku

Dodatkowo:

  • sok wyciśnięty z kilku cytryn

Jak zrobić najsmaczniejszy sos pomidorowy?

Cebulę bardzo drobno posiekaj, przeciśnij przez praskę czosnek. Pomidory umyj, obierz ze skory i zblenduj na miazgę. Do dużego garnka włóż posiekane cebule i czosnek, wlej odrobinę wody i duś przez kilka minut.

Do garnka wlej pomidory, dodaj bazylię suszoną, tymianek, oregano, sól i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny, co jakiś czas mieszając. Gotowy sos dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Słoiki umyj i wyparz, następnie przełóż przygotowany sos pomidorowy. Do każdego litrowego słoika wlej po 2 łyżeczki soku z cytryny, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 30 minut, następnie zanieś do spiżarni.

Na zimę przygotuj również domowy sos z cukinii do słoików. Podaj go z ugotowanym makaronem- pyszny obiad będzie gotowy w kilka minut.

Sos pomidorowy

canva/fcafotodigital

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tipy.interia.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >