Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najszybsze placki ziemniaczane. Wcale nie potrzebujesz do nich tarki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 15.02.2023 14:46

Najszybsze placki ziemniaczane. Wcale nie potrzebujesz do nich tarki

placki ziemniaczane
Canva / JackF

Placki ziemniaczane mają jedną podstawową wadę. Przygotowane ich wiąże się ze żmudnym procesem tarcia ziemniaków. A jeśli tę nieprzyjemną czynność dałoby się ominąć? Koniecznie wypróbuj przepis na placki ziemniaczane zrobione przy pomocy blendera.

Blender kielichowy rozdrobni ziemniaki szybko i skutecznie. Dzięki niemu usmażenie placków ziemniaczanych zajmie znacznie mniej czasu. Urządzenia tego typu są również bardzo łatwe w czyszczeniu. Tym sposobem zaoszczędzisz czas nie tylko na tarciu ziemniaków, ale również na sprzątaniu.

W blenderze rozdrobnisz nie tylko ziemniaki. Wrzuć do niego także cebulę. Ręczne tarcie tego warzywa nie należy do przyjemności, a jest ono nieodłącznym elementem ciasta na placki ziemniaczane.

Blender to nie jedyne urządzenie, które będzie pomocne w szybkim przygotowaniu placków ziemniaczanych. Równie dobrze sprawdzi się sokowirówka lub wyciskarka wolnoobrotowa. Takie przyrządy bardzo dobrze oddzielają sok od miąższu ziemniaków. Sam przekonaj się, która metoda najbardziej Ci pasuje.

Przepis na błyskawiczne placki ziemniaczane z blendera

Składniki:

  • 4-5 ziemniaków średniej wielkości

  • 1 cebula

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Prosty sposób na placki ziemniaczane z blendera krok po kroku

Przygotuj warzywa do placków ziemniaczanych. Kartofle obierz i umyj, pokrój na połówki lub ćwiartki, zależnie od ich wielkości. Cebulę oraz czosnek pozbaw łupin oraz twardych końcówek. Całość wrzuć do blendera.

Składniki ciasta na placki ziemniaczane zblenduj na gładką masę. Jeśli ziemniaki puściły dużo wody odsącz je na sicie lub durszlaku wyłożonym czystą ściereczką. Następnie ponownie włóż je do kielicha urządzenia.

Do ciasta na placki ziemniaczane wsyp mąkę, dodaj jajka i przyprawy. Włącz blender na kilka sekund, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masa powinna być dosyć gęsta i zwarta.

Na patelni rozgrzej olej do smażenia placków ziemniaczanych. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Placki smaż na złocisty kolor z obu stron. Przed podaniem odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki ziemniaczane doskonale komponują się z sosem grzybowym. Możesz podać je też z gulaszem przepisu Ewy Wachowicz.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: