Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najszybszy, genialny sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki bez grama wody. Polacy go kochają

Najszybszy, genialny sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki bez grama wody. Polacy go kochają

Sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki bez grama wody
canva/pixelshot

Kapusta zazwyczaj wykorzystywana jest do przyrządzenia gołąbków. Potrawa ta wymaga rozdzielenia liści warzywa. Jeśli posiadamy mikrofalówkę, czynność tą wykonamy niemalże ekspresowo. Sprawdźcie ten doskonały patent.

Kapustę lubi wielu smakoszy. Mało kto bowiem oprze się zjedzeniu smacznego bigosu, surówki colesław czy wspomnianych już gołąbków. Przyrządzanie faszerowanej ulubionymi dodatkami wersji kapusty będzie o niebo prostsze i bezpieczniejsze, gdy wykorzystamy do tego celu mikrofalówkę.

Przygotowanie kapusty na gołąbki w mikrofalówce

Patent jest bardzo prosty. Świeże warzywo o dużych liściach myjemy, zdejmujemy wierzchnie liście i usuwamy głąb. Następnie umieszczamy je w urządzeniu i ustawiamy maksymalną moc. Dla kapusty o masie 1,5 - 2 kg wystarczyć powinno 12 minut takiego ogrzewania.

Po upływie tego czasu należy sprawdzić, czy możliwe jest podzielenie warzywa na fragmenty. Wystarczy delikatnie nacisnąć pojedyncze liście. Tylko ostrożnie — woda wewnątrz warzywa się gotowała i będzie równie gorące, co zanurzone we wrzątku.

Jeśli liść pod naciskiem lekko się ugnie i odejdzie od całości — jest gotowy. Kolejnym krokiem w tym wypadku będzie włożenie kapusty do miski z zimna wodą. Po chwili będzie gotowa do dzielenia. Na koniec każdy z liści pozbawiamy nerwów i przystępujemy do faszerowania.

Czy każdą kapustę możemy tak przyrządzić?

Niestety nie. Jedno z oczywistych ograniczeń tej metody stanowi bardzo duży rozmiar kapusty. Jeżeli warzywo nie zmieści się w urządzeniu, musimy wybrać garnek. Patent może zawieść także wtedy, gdy główka będzie dość zbita, a liście charakteryzować będzie grube i wyraźne unerwienie. Praca z takim warzywem nawet przy klasycznym sparzaniu może być trudna.

Do przyrządzenia tą techniką możemy wykorzystać kapustę szpiczastą. Ma ona delikatne liście, które nie są tak liczne, jak w kapuście białej. Dobra będzie także kapusta włoska, przez wielu uznawana za najlepszą do przygotowywania gołąbków ze względu na delikatny smak i elastyczność liści.

Kapustę szpiczastą sparzymy w mikrofalówce
Kapustę szpiczastą sparzymy w mikrofalówce

Źródło zdjęcia: canva/areeya_ann

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.wp, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram