Smakosze.pl Porady Największy błąd podczas robienia sałatki jarzynowej. Przestrzega przed nim sama Gessler
canva/Timolina; TRICOLORS/East News

Największy błąd podczas robienia sałatki jarzynowej. Przestrzega przed nim sama Gessler

6 marca 2022

Po sałatkę jarzynową sięgają niemalże wszyscy. Nic dziwnego, skoro jest smaczna i sycąca. Magda Gessler zdradziła, jaki jej zdaniem jest największy błąd, który można popełnić przy jej przyrządzaniu. Jej zdaniem jeden składnik potrafi zrujnować to danie.

Sałatka jarzynowa najczęściej na naszych stołach pojawia się przy okazji świat. Niektórzy jednak robią ją znacznie częściej. Warto więc zadbać o kilka kwestii, które sprawią, że danie posmakuje każdemu.

Czego nie powinna zawierać jarzynowa według Magdy Gessler?

Słynna restauratorka zwraca uwagę na to, iż składniki jarzynowej powinny łączyć się ze sobą, lecz żaden nie powinien dominować. Z tego względu odradza dodawanie do specjału cebuli:

Cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później, jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy. obrazowo wyjaśniła, dlaczego jej zdaniem warzywo nie powinno trafić do kompozycji.

Gwiazda sugeruje też, by nie przesadzić z ilością dodawanego majonezu:

Każdy później sam może go sobie dodać – uzasadnia.

Nie sposób się z tym sprzeczać, zwłaszcza że sałatkę bez tego dodatku można zamrozić , gdy nie miała być jednak zjedzona.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, robiąc sałatkę jarzynową?

Gessler radzi również, by przesadnie nie mieszać dania. W przeciwnym wypadku warzywa będą się rozpadać i powstanie mamałyga. Zaleca też solidne odciśnięcie ogórków. Dzięki temu warzywa nie będą pływać w rozcieńczonym sosie.

Celebrytka proponuje też dodanie do specjału grzybów marynowanych. Przepis na taką wersję jarzynową znajdziecie w tym artykule . Według gwiazdy Kuchennych Rewolucji warto również dodać jabłko np. w postaci purée .

Do jarzynowej powinny trafić jajka gotowane na twardo
Do jarzynowej powinny trafić jajka gotowane na twardo

Źródło zdjęcia: canva/Natalia Zakharova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet, beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy