Największy błąd podczas robienia sałatki jarzynowej. Przestrzega przed nim sama Gessler
Po sałatkę jarzynową sięgają niemalże wszyscy. Nic dziwnego, skoro jest smaczna i sycąca. Magda Gessler zdradziła, jaki jej zdaniem jest największy błąd, który można popełnić przy jej przyrządzaniu. Jej zdaniem jeden składnik potrafi zrujnować to danie.
Sałatka jarzynowa najczęściej na naszych stołach pojawia się przy okazji świat. Niektórzy jednak robią ją znacznie częściej. Warto więc zadbać o kilka kwestii, które sprawią, że danie posmakuje każdemu.
Czego nie powinna zawierać jarzynowa według Magdy Gessler?
Słynna restauratorka zwraca uwagę na to, iż składniki jarzynowej powinny łączyć się ze sobą, lecz żaden nie powinien dominować. Z tego względu odradza dodawanie do specjału cebuli:
– Cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później, jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy. – obrazowo wyjaśniła, dlaczego jej zdaniem warzywo nie powinno trafić do kompozycji.
Gwiazda sugeruje też, by nie przesadzić z ilością dodawanego majonezu:
– Każdy później sam może go sobie dodać – uzasadnia.
Nie sposób się z tym sprzeczać, zwłaszcza że sałatkę bez tego dodatku można zamrozić , gdy nie miała być jednak zjedzona.
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, robiąc sałatkę jarzynową?
Gessler radzi również, by przesadnie nie mieszać dania. W przeciwnym wypadku warzywa będą się rozpadać i powstanie mamałyga. Zaleca też solidne odciśnięcie ogórków. Dzięki temu warzywa nie będą pływać w rozcieńczonym sosie.
Celebrytka proponuje też dodanie do specjału grzybów marynowanych. Przepis na taką wersję jarzynową znajdziecie w tym artykule . Według gwiazdy Kuchennych Rewolucji warto również dodać jabłko np. w postaci purée .
Źródło zdjęcia: canva/Natalia Zakharova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Marysia nigdy nie moczy schabu na kotlety w mleku i cebuli. Zawsze wybiera 2 inne dodatki
-
Cukier do kawy? Zapomnij. Miód sprawdzi się znacznie lepiej. Zanim go dodasz, pamiętaj o 2 zasadach
-
3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia
Źródło: gotowanie.onet, beszamel.se