Smakosze.pl
Naleśniki z serem na słodko

canva/Olga Kriger

Naleśniki z serem na słodko

23 Września 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Naleśniki z serem na słodko to połączenie delikatnego, cienkiego ciasta z pysznym twarożkiem. Miód, wanilia i skórka pomarańczowa dodadzą daniu charakteru, słodyczy i niezwykłego aromatu. Naleśniki z serem to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak przygotować przepyszne naleśniki na słodko.

Naleśniki z serem są jednym z moich ulubionych opcji śniadaniowych. Przygotowane z miodem, wanilią i skórką pomarańczową wprost rozpływają się w ustach i dają zastrzyk energii i endorfin na cały dzień.

Naleśniki podawaj z miodem, sosem czekoladowym, konfiturą lub ulubionymi owocami. Naleśniki możesz przygotować również na obiad lub słodką kolację, której nie oprze się nawet największy niejadek.

Przepis na naleśniki z serem na słodko

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • szklanka mleka

  • szklanka wody gazowanej

  • 2 łyżki miodu

  • olej do smażenia

Składniki na masę serową:

  • 600 g chudego twarogu

  • 32 g cukru z prawdziwą wanilią (nie cukier wanilinowy)

  • 2 łyżki cukru pudru

  • żółtko

  • skórka pomarańczowa

Jak przygotować naleśniki z serem na słodko?

Do miski wsyp szklankę mąki, wbij jajka, wlej mleko i miksuj wszystko na wysokich obrotach. Dodaj pozostałą część mąki, miód, wlej wodę gazowaną i ponownie wymieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki. W razie konieczności dodaj więcej mąki lub mleka. Ciasto nie może być ani za gęste, ani za rzadkie. Po zmiksowaniu odstaw miskę na 10 minut, aby ciasto odpoczęło i w tym czasie przygotuj masę serową.

Do miski włóż twarożek i zmiksuj go z żółtkami i cukrem z wanilią. Dodaj cukier puder, skórkę pomarańczową i ponownie miksuj, do uzyskania jednolitej masy.

Naleśniki smaż z każdej strony na rozgrzanej z olejem patelni do uzyskania złocistego koloru, następnie wyłóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na każdy naleśnik nałóż masę serową i zawiń.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem

Przepisy

Obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera

Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka z surowego kalafiora

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna zupa ogórkowa z przecieru

Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka z ryżem i ananasem - prosty i sprawdzony przepis

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto

Przepisy

Przepis na ciasto miodowe z dynią od Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
kotlet schabowy

Przepisy

Kruche i delikatne kotlety schabowe marynowane w jogurcie

Czytaj więcej >