Naleśniki z serem na słodko
Naleśniki z serem na słodko to połączenie delikatnego, cienkiego ciasta z pysznym twarożkiem. Miód, wanilia i skórka pomarańczowa dodadzą daniu charakteru, słodyczy i niezwykłego aromatu. Naleśniki z serem to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jak przygotować przepyszne naleśniki na słodko.
Naleśniki z serem są jednym z moich ulubionych opcji śniadaniowych. Przygotowane z miodem, wanilią i skórką pomarańczową wprost rozpływają się w ustach i dają zastrzyk energii i endorfin na cały dzień.
Naleśniki podawaj z miodem, sosem czekoladowym, konfiturą lub ulubionymi owocami. Naleśniki możesz przygotować również na obiad lub słodką kolację, której nie oprze się nawet największy niejadek.
Przepis na naleśniki z serem na słodko
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
szklanka mleka
szklanka wody gazowanej
2 łyżki miodu
olej do smażenia
Składniki na masę serową:
600 g chudego twarogu
32 g cukru z prawdziwą wanilią (nie cukier wanilinowy)
2 łyżki cukru pudru
żółtko
skórka pomarańczowa
Jak przygotować naleśniki z serem na słodko?
Do miski wsyp szklankę mąki, wbij jajka, wlej mleko i miksuj wszystko na wysokich obrotach. Dodaj pozostałą część mąki, miód, wlej wodę gazowaną i ponownie wymieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki. W razie konieczności dodaj więcej mąki lub mleka. Ciasto nie może być ani za gęste, ani za rzadkie. Po zmiksowaniu odstaw miskę na 10 minut, aby ciasto odpoczęło i w tym czasie przygotuj masę serową.
Do miski włóż twarożek i zmiksuj go z żółtkami i cukrem z wanilią. Dodaj cukier puder, skórkę pomarańczową i ponownie miksuj, do uzyskania jednolitej masy.
Naleśniki smaż z każdej strony na rozgrzanej z olejem patelni do uzyskania złocistego koloru, następnie wyłóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na każdy naleśnik nałóż masę serową i zawiń.
Smacznego.