Natnij kiełbasę i ukryj w niej pyszną niespodziankę. Nie ma lepszego patentu na grilla
Sezon grillowy już za pasem. Majówka będzie idealną okazja na inaugurację biesiad na świeżym powietrzu. Zaskocz swoich znajomych i przygotuj rewelacyjną nadziewaną kiełbasę. Gwarantujemy, że nikt nie przejdzie koło niej obojętnie.
Kiełbasa z grilla inaczej niż zwykle
Grillowana kiełbasa nie musi być nudna. Przygotowanie niebanalnego smakołyku z jej udziałem to banalna i szybka sprawa. Utwórz w mięsie kieszonkę i wsadź do niej pyszne dodatki. Uzupełnią one smak potrawy i nadadzą jej zupełnie nowego wymiaru.
Aby farsz trzymał się w kiełbasie, należy owinąć ją plasterkiem boczku. Doda on ponadto niezwykłego aromatu całości. Zapach z Twojego grilla wywoła błysk zazdrości w oczach sąsiadów. Niejeden z nich zajrzy poprosić o przepis (pochodzący z kanału TikTok @the_foodini, podobnie jak powyższe zdjęcia).
Weź blender i zmiksuj jajka z 1 dodatkiem. Naleśniki zrobisz bez mąki i mlekaPrzepis na kiełbasę z grilla z pysznym nadzieniem
Składniki:
- 8 kawałków kiełbasy
- 2 długie papryczki chili
- 150 g sera żółtego
- 16 cienkich plasterków wędzonego boczku
Jak zrobić najlepszą kiełbasę z grilla?
Przygotuj kiełbasę na nadziewania. W tym celu natnij ją wzdłuż do mniej więcej połowy głębokości. Następnie podobne nacięcie zrób pod kątem ok. 90 stopni do pierwszego tak, aby wyciąć w kiełbasie podłużną kieszonkę. Czynność powtórz ze wszystkimi kawałkami.
Z papryczek chili odetnij czapeczki. Następnie warzywa pokrój wzdłuż na pół, a każdy uzyskany kawałek ponownie na pół. Gruby plaster żółtego sera podziel na 8 równej wielkości słupków.
Na czystym blacie lub desce do krojenia ułóż obok siebie 2 plasterki boczku. Połóż na nich w poprzek kiełbasę, a do wyciętej kieszonki wsadź kawałek papryczki i słupek sera. Na koniec całość zawiń w zgrabny rulonik, czynność powtórz ze wszystkimi składnikami. Boczek powinien dość ściśle przylegać do kiełbasy, aby zapobiec wypadaniu z niej dodatków.
Przygotowaną kiełbasę układaj na rozgrzanym grillu końcówkami boczku do dołu. Trzymaj na ruszcie przez ok. 8 minut. W czasie grillowania kiełbasę od czasu do czasu obracaj.
Kiedy ser w kiełbasie zacznie się roztapiać, przełóż potrawę na skraj kratki grillowej. Dopiekaj jeszcze przez ok. 10 minut, często obracając z boku na bok. Po upływie tego czasu nadziewana kiełbasa gotowa jest do podania. Warto zaserwować ją w towarzystwie ulubionych sosów. Grill u Gesslerowej może być kosztowną zabawą. Na majówkową wyżerkę przygotuj doskonałą sałatkę od Tomasza Strzelczyka.
Źródło: TikTok @the_foodini