Natrzyj ziemniaki złotą przyprawą i wrzuć do piekarnika. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Ziemniaki pieczone są zdrowe i smaczne. Nabiorą niesamowitego smaku, gdy przygotujecie je w marynacie z dodatkiem kurkumy. Będą się też pięknie prezentowały na talerzu. Musicie spróbować.
Przepis na ziemniaki w kurkumie
Pieczone łódeczki ziemniaczane będą jeszcze lepsze, gdy natrzecie je prostą marynatą z dodatkiem kurkumy. Pełne charakteru i aromatu na talerzu wygląda zjawiskowo i trudno mu się oprzeć. Smak jest niezapomniany.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 20 g miodu lub syropu klonowego
- 3/4 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej (opcjonalnie)
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić świetne ziemniaki? Kurkuma nada im charakteru
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 200 stopni Celsjusza. Następnie przystępujemy do mycia, obierania i krojenia ziemniaków na kawałki dowolnej wielkości. Ważne, by były one podobnych rozmiarów.
W dużej misce umieszczamy miód lub syrop klonowy, kurkumę, trochę soli pieprzu, a także wędzoną paprykę, jeśli jej używamy. Dokładnie łączymy ze sobą te składniki, a następnie wlewamy oliwę z oliwek.
Teraz wrzucamy osuszone ziemniaki i starannie nacieramy je przygotowaną mieszanką. Przenosimy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do piekarnika na 30-50 minut. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości przygotowanych wcześniej cząstek ziemniaków.
Jak podać pieczone ziemniaki?
Warzywo wcześniej pokrywamy smakowitą marynatą, więc można je zjeść nawet solo. Mogą też stanowić znakomity dodatek do obiadu z mięsnym lub roślinnym pulpetem i soczystą surówką np. z marchewki i imbiru.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite ziemniaki. Szczególnie polecamy pyszne frytki belgijskie — smakują doskonale z wegańskim majonezem. Być może skuszą was też proste i efektowne ziemniaki po szwedzku.