Wstawiła do piekarnika, a potem ugotowała wywar. Ten rosół bije na głowę każdy inny
Rosół jest jedną z ulubionych zup Polaków. Jest pożywny i pyszny. Każda pani domu ma swój sposób na przygotowanie tej potrawy. Jednak prawdziwym hitem stał się zupełnie nowy sposób na gotowanie rosołu. Piekarnik pełni tu kluczową rolę. Warto wypróbować ten patent w swojej kuchni.
Rosół - ulubiona zupa Polaków
Rosół kojarzy nam się z kuchnią naszych babć i mam, ale również sami gotujemy tę pożywną zupę. Smaku rosołu nie można porównać z niczym innym. Mięsa, warzywa i przyprawy stanowią o wyjątkowości tej zupy. Potrawa ta często jest serwowana jako lekarstwo. Podaje się ją przy przeziębieniu i grypie, a także przy problemach z układem oddechowym. Picie rosołu pomaga zwalczyć uciążliwy katar i kaszel.
Każdy kucharz ma swój sprawdzony sposób na przyrządzenie tej zupy. Korzystamy z różnych mięs, proporcji i składników. Jednak teraz prawdziwym hitem staje się patent, który może nas zaskoczyć. Wszystkie składniki najpierw pieczemy w piekarniku. Ten sposób stał się hitem Internetu. Warto go przetestować i przyrządzić pyszny rosół na pieczonych składnikach.
By przekonać się, jak apetycznie wygląda pieczony rosół, wystarczy spojrzeć na zamieszczone przez nas zdjęcia. Pochodzą one z kanału szefowakuchni na YouTube.
Jak przygotować pieczony rosół?
Składniki:
- ulubione mięso na rosół
- por
- pietruszka
- cebula
- marchewka
- czosnek
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liście laurowe
Przygotowanie:
Wszystkie produkty układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. Warzywa delikatnie smarujemy olejem, posypujemy sporą ilością soli i pieprzu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez godzinę. Wszystkie składniki powinny nabrać złotego koloru.
Po upieczeniu, produkty przekładamy do garnka, sok z mięsa i warzyw, który powstał podczas pieczenia, wlewamy także do garnka. Wszystkie produkty zalewamy wodą tak, by były nią przykryte. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i wsypujemy łyżkę soli. Gotujemy na małym ogniu co najmniej 2 ½ godziny. Gotowanie może trwać nawet do 5 godzin.
Pieczony rosół - nowy paten na tradycyjną zupę
Pieczony rosół to hit tego roku, który podbija sieć. W wyniku pieczenia mięso i warzywa zyskują smakowity aromat i piękny, bursztynowy kolor. Pieczenie sprawia, że zupa ma słodszy smak.
Warto podkreślić, że tego wyjątkowego smaku i aromatu, który powstaje w wyniku pieczenia wszystkich składników, nie da się odtworzyć, gotując rosół w tradycyjny sposób.
O innym patencie na przygotowanie rosołu pisaliśmy tutaj. Radziliśmy też, by dodać jeden wyjątkowy składnik do rosołu.
Źródło: YouTube/@szefowakuchni