Nie jogurt, nie majonez. Surówka z pora zalana tym składnikiem smakuje najlepiej
Zastanawiasz się nad surówką do obiadu? Może warto sięgnąć po pora i przyrządzić pyszną i klasyczną surówkę. To sprawdzony przepis, w którym zamiast jogurtu czy majonezu- wykorzystasz śmietanę. Surówka z pora będzie smakować wszystkim domownikom.
Por- kuzyn cebuli i szczypiorku
Por spokrewniony jest zarówno z cebulą, jak i ze szczypiorkiem. Bywa trochę niedoceniany w polskiej kuchni, a szkoda, bo ma aż 80 substancji odżywczych. To warzywo pełne jest kwasu foliowego i witamin z grupy B. Zawiera też witaminę K i C. Por jest pełen magnezu, miedzi i żelaza.
To warzywo ma właściwości odtruwające organizm i pomaga w uporczywym kaszlu. Jedzenie pora wspiera układ sercowo-naczyniowy. Zalecany jest też osobom z anemią i reumatyzmem. Polecamy surówkę z pora, która jest bardzo zdrowa i pyszna. Warto wypróbować ten tradycyjny przepis.
Te 2 dodatki zmienią oblicze mielonych. Oto nasz patent na soczyste i pyszne kotletyJak przygotować surówkę z pora ze śmietaną?
Składniki:
- 2 pory bez liści
- 1.2 łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 100g gęstej śmietany
- ½ łyżeczki musztardy
Pory myjemy, oczyszczamy i kroimy na pół i w poprzek. Posypujemy solą i cukrem. Odstawiamy i mieszamy. W miseczce mieszamy śmietanę i musztardę.
Pory polewamy śmietaną i delikatnie mieszamy, każdą porcję surówki z pora można posypać szczypiorkiem i natką pietruszki.
Surówka z pora, czyli tradycyjny smak
Surówka z pora jest przygotowywana ze śmietaną. To tradycyjny smak i sprawdzony przepis. Surówka będzie idealna jako dodatek do mięs pieczonych, duszonych, czy potraw z grilla. Sprawdzi się jako samodzielna przekąska albo dodatek do kanapek.
Tę sałatkę można nieco urozmaicić. Warto eksperymentować i dodać do niej marchewkę, jabłko, kukurydzę, a nawet jajko na twardo. W taki wydaniu surówka będzie jeszcze bardziej pożywna i sycąca. Pisaliśmy o słodko-pikantnej surówce z pora. Podawaliśmy też przepis na inną wyśmienitą surówkę z pora.
Źródło: e-ksiazkakucharska.pl