Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie masz suszonych grzybów? Nie szkodzi, uszka do barszczu zrobisz z pieczarkami
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.12.2022 18:28

Nie masz suszonych grzybów? Nie szkodzi, uszka do barszczu zrobisz z pieczarkami

uszka
Canva /Karolina Grabowska z Pexels

Wigilijny barszcz nie może obejść się bez aromatycznych uszek. Nie masz pod ręką suszonych grzybów? Nic straconego. Pyszne uszka do barszczu możesz przygotować również z nadzieniem z pieczarek.

Przygotowanie farszu z pieczarek jest proste i bezproblemowe. W przeciwieństwie do grzybów suszonych, pieczarki nie wymagają wielogodzinnego namaczania. Dzięki temu uszka do barszczu możesz przyrządzić nawet na ostatnią chwilę. Ich smakowi nie sposób niczego zarzucić.

Przepis na smakowite uszka do barszczu z nadzieniem pieczarkowym

Składniki:

  • 500 g pieczarek

  • 2 łyżki masła

  • 1 duża cebula

  • sól i pieprz do smaku

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 3 łyżki masła

  • 2/3 szklanki gorącej przegotowanej wody

  • sól do smaku

Jak zrobić świąteczne uszka do barszczu z farszem z pieczarek?

Pieczarki do uszek do barszczu starannie oczyść i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Na gorącym tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę, a po chwili do daj do niej również grzyby.

Oba składniki trzymaj na ogniu do momentu, aż odparuje nadmiar wody puszczony przez pieczarki. Dopraw zawartość patelni za pomocą soli i pieprzu. Całość starannie wymieszaj, a następnie odstaw do ostudzenia.

Przygotuj ciasto do uszek do barszczu. Mąkę wymieszaj z solą i przesiekaj z masłem. Następnie do składników zacznij stopniowo dolewać wodę, wyrabiając równocześnie ciasto. Zagniataj do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy, a następnie odstaw na 15-20 minut, aby odpoczęło.

Ciasto do uszek do barszczu rozwałkuj i wykrawaj z niego niewielkie krążki. Na każdy z nich nakładaj łyżeczkę farszu i zalepiaj pierożki. Uszka do barszczu gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minut od wypłynięcia. Wigilijny barszcz będzie świetnie komponował się z tym dodatkiem. Ekspresowa świąteczna zupa niejednego uwiedzie swym smakiem.

Canva / Danielle Kerwick
Canva / Danielle Kerwick

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: