Nie mleko, nie śmietana. Śledzie moczone w złocistym napoju smakują najlepiej
Smaczne śledzie skuszą niejednego smakosza. Rybę przed podaniem warto jednak dobrze wymoczyć, usuwając nadmiar soli i dodając jej nieco więcej smaku. Najczęściej sięgamy wtedy po mleko lub śmietanę, ale jeden inny płyn sprawdzi się zdecydowanie lepiej.
Moczone w piwie śledzie oczarują każdego amatora tej wyjątkowo zdrowej ryby słodkowodnej. Matiasy skąpane w popularnym napitku stanowić będą nie lada rarytas, a ich zrobienie wcale nie będzie wymagało trudnodostępnych dodatków czy skomplikowanych procedur. Warto spróbować.
Jak namoczyć śledzie w złocistym płynie?
Przygotowanie aromatycznej marynaty do śledzi wymaga jedynie podgrzania alkoholu typu lager wraz z przyprawami i ostudzenia go na tyle, by zanurzenie w nim ryby nie spowodowało ścięcia się białka.
Do 500 ml złocistego płynu dodajemy kilka ziaren czarnego pieprzu oraz 1-2 liście laurowe. Rondelek umieszczamy an niewielkim ogniu i gotujemy, lecz nie doprowadzamy do wrzenia. W czasie, gdy nasza marynata stygnie, możemy odsolić śledzie. Wskazówki dotyczące tej procedury zdradzaliśmy w tym artykule.
Gdy już pełen aromatu płyn będzie letni, łączymy go z 1 łyżką oleju, najlepiej rzepakowego. Przelewamy całość do szczelnego pojemnika i w miksturze zanurzamy śledzie. Marynujemy rybę przez całą noc, a kolejnego poranka wykorzystujemy ją w wybranym przez nas przepisie. Będzie niesamowicie krucha i smakowita.
W czym jeszcze można marynować śledzie?
Świetnym pomysłem będzie także moczenie ryby w winie. Śledź oprócz niesamowitego smaku uzyska także nietuzinkowy kolor. W tym wypadku alkohol podgrzewamy wraz z cukrem, octem, pokrojoną w piórka cebulą i przyprawami, a ostudzoną mieszanką zalewamy ułożone w słoiku matiasy. Po nocy spędzonej w lodówce smakują fenomenalnie.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite śledzie. Szczególnie polecamy wyborną sałatkę z dodatkiem buraków. Być może skusi was też inspirowana kuchnią skandynawską wersja w curry.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o gotowaniu w wodzie. Najlepszego kalafiora zrobisz w ten sposób
Surówka colesław lepsza niż z restauracji. Jej sekret tkwi w 1 dodatku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama