Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie musisz dodawać ani bułki, ani chleba do mielonych. Ten dodatek bije je na głowę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.01.2023 13:46

Nie musisz dodawać ani bułki, ani chleba do mielonych. Ten dodatek bije je na głowę

kotlety mielone
Canva / CCat82

Każdy posiłek jest dobrą okazją, aby dostarczyć swojemu organizmowi wartościowych składników. Z naszym patentem Twoje kotlety mielone zostaną wzbogacone o solidną porcję błonnika. Wszystko to za sprawą płatków owsianych, które zastąpią w mięsie dodatek bułki tartej. Dzięki takiemu zabiegowi potrawa będzie nie tylko zdrowsza, ale też niesamowicie smaczna.

Płatki owsiane należą do najbardziej odżywczych produktów spożywczych. Poza błonnikiem bogate są w witaminy i minerały. Sprawia to, że dodanie ich do kotletów mielonych jest pomysłem iście mistrzowskim. Bułka tarta na zawsze może zniknąć z kuchennej szafki.

Za sprawą zawartego w sobie magnezu płatki owsiane wspomagają koncentrację oraz pamięć. Ich spożywanie wpływa też korzystnie na odporność odporność organizmu. Warto zaznaczyć, że płatki owsiane przetwarzane w czystych warunkach są produktem bezglutenowym. Teraz całe ich bogactwo możesz zawrzeć w soczystych kotletach mielonych.

Przepis na zdrowe i pyszne kotlety mielone z dodatkiem płatków owsianych

Składniki:

  • 500 g mielone mięsa z łopatki wieprzowej

  • 3-4 łyżki błyskawicznych płatków owsianych

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak usmażyć niezwykle wartościowe kotlety mielone?

Płatki owsiane do kotletów mielonych zalej 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody. Odstaw je na 20-30 minut, aby zmiękły i napęczniały. Po upływie tego czasu odsącz płatki z nadmiaru płynu.

Cebulę do kotletów mielonych obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij warzywo na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie odstaw je na kilkanaście minut do ostudzenia.

Mięso na kotlety mielone przełóż do miski. Dodaj do niego jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do masy dołóż także zeszkloną cebulę i namoczone płatki owsiane. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.

Z mięsa mielonego formuj kotlety mielone. Smaż je z obu stron na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Kotlety mielone powinny być chrupiące i rumiane na zewnątrz, a soczyste w środku. Podawaj danie z ulubionymi dodatkami. Nadziewane kotlety mielone cudownie zaskakują swoim wnętrzem. Cebulę w kotletach możesz zastąpić popularnym, lubianym warzywem.

Canva / Lamaip
Canva / Lamaip

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: