Smakosze.pl

Canva / CCat82

Nie musisz dodawać ani bułki, ani chleba do mielonych. Ten dodatek bije je na głowę

13 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Każdy posiłek jest dobrą okazją, aby dostarczyć swojemu organizmowi wartościowych składników. Z naszym patentem Twoje kotlety mielone zostaną wzbogacone o solidną porcję błonnika. Wszystko to za sprawą płatków owsianych, które zastąpią w mięsie dodatek bułki tartej. Dzięki takiemu zabiegowi potrawa będzie nie tylko zdrowsza, ale też niesamowicie smaczna.

Płatki owsiane należą do najbardziej odżywczych produktów spożywczych. Poza błonnikiem bogate są w witaminy i minerały. Sprawia to, że dodanie ich do kotletów mielonych jest pomysłem iście mistrzowskim. Bułka tarta na zawsze może zniknąć z kuchennej szafki.

Za sprawą zawartego w sobie magnezu płatki owsiane wspomagają koncentrację oraz pamięć. Ich spożywanie wpływa też korzystnie na odporność odporność organizmu. Warto zaznaczyć, że płatki owsiane przetwarzane w czystych warunkach są produktem bezglutenowym. Teraz całe ich bogactwo możesz zawrzeć w soczystych kotletach mielonych.

Przepis na zdrowe i pyszne kotlety mielone z dodatkiem płatków owsianych

Składniki:
  • 500 g mielone mięsa z łopatki wieprzowej

  • 3-4 łyżki błyskawicznych płatków owsianych

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak usmażyć niezwykle wartościowe kotlety mielone?

Płatki owsiane do kotletów mielonych zalej 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody. Odstaw je na 20-30 minut, aby zmiękły i napęczniały. Po upływie tego czasu odsącz płatki z nadmiaru płynu.

Cebulę do kotletów mielonych obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij warzywo na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie odstaw je na kilkanaście minut do ostudzenia.

Mięso na kotlety mielone przełóż do miski. Dodaj do niego jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do masy dołóż także zeszkloną cebulę i namoczone płatki owsiane. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.

Z mięsa mielonego formuj kotlety mielone. Smaż je z obu stron na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Kotlety mielone powinny być chrupiące i rumiane na zewnątrz, a soczyste w środku. Podawaj danie z ulubionymi dodatkami. Nadziewane kotlety mielone cudownie zaskakują swoim wnętrzem . Cebulę w kotletach możesz zastąpić popularnym, lubianym warzywem .

Canva / Lamaip
Canva / Lamaip

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Aromatyczna jajecznica po turecku jest lepsza niż tradycyjna. Wszystko przez 1 dodatek
Czytaj więcej >

Przepisy

Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]