Rozbij mięso z kurczaka i zamarynuj w prostym sosie. Nie ma lepszych kotletów na obiad

Oto niezwykłe kotlety drobiowe w marynacie i panierce w jednym. Dzięki bogactwu składników zwykły kotlet zmienia się w niezwykłe danie. Jest sycący, soczysty i bardzo smaczny.
Kotlety marynowane w panierce
Przygotowując zwykłe kotlety, czy to drobiowe, czy schabowe, najczęściej pomijamy ich marynowanie. Jednak dobrze jest pamiętać o tym kroku, ilekroć mamy czas, by z wyprzedzeniem przygotować mięso. Dobra marynata nadaje mu przecież nie tylko smak.
Chodzi przede wszystkim o to, by zmiękczyć mięso. Substancje, których używamy – przeważnie jakąś postać kwasu lub alkoholu – wnikają we włókna i rozbijają spajające je błonki. Dzięki temu ze zwartego i skurczonego mięsa robi się produkt luźny i kruchy.
Panierowany kurczak na obiad
W tym przepisie marynata jest jednocześnie panierką. Wszystko to za sprawą jogurtu – kwaśnego mleka, które doskonale odnajduje się wraz z mąką jako ciasto, w którym serwujemy kurczaka. Za resztę, czyli smak, odpowiadają odpowiednio dobrane przyprawy.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 1 jajko
- 50 g gęstego jogurtu naturalnego
- 30 g mąki pszennej
- 2 łyżki startego sera
- Sól, pieprz
- Przyprawy: słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, suszony czosnek
- Masło klarowane do smażenia
Soczyste kotleciki z kurczaka
Pierś kurczaka kroimy na kotlety. Te rozbijamy cienko, oprószamy pieprzem i odkładamy, by przeszły smakiem. W międzyczasie przygotowujemy panierkę.
W misce rozbijamy jajko rózgą, aż się napowietrzy. Dodajemy jogurt i łączymy. Panierkę mieszamy z drobno startym serem i przyprawiamy do smaku.
Kotlety przekładamy do miski z marynatą-panierką. Namaczamy je dokładnie, by były rozdzielone i równo pokryte ze wszystkich stron. Miskę odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przed smażeniem doprowadzamy kotlety z powrotem do temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż będą rumiane. Zdejmujemy z patelni na ręcznik papierowy i podajemy.
Wypróbuj też przepisy na kudłate kluski od Heni i bitki w sosie.





































