Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozbij mięso z kurczaka i zamarynuj w prostym sosie. Nie ma lepszych kotletów na obiad
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.03.2025 23:02

Rozbij mięso z kurczaka i zamarynuj w prostym sosie. Nie ma lepszych kotletów na obiad

rozbijanie kurczaka
Fot. Canva/Ika Rahma

Oto niezwykłe kotlety drobiowe w marynacie i panierce w jednym. Dzięki bogactwu składników zwykły kotlet zmienia się w niezwykłe danie. Jest sycący, soczysty i bardzo smaczny.

Kotlety marynowane w panierce

Przygotowując zwykłe kotlety, czy to drobiowe, czy schabowe, najczęściej pomijamy ich marynowanie. Jednak dobrze jest pamiętać o tym kroku, ilekroć mamy czas, by z wyprzedzeniem przygotować mięso. Dobra marynata nadaje mu przecież nie tylko smak.

Chodzi przede wszystkim o to, by zmiękczyć mięso. Substancje, których używamy – przeważnie jakąś postać kwasu lub alkoholu – wnikają we włókna i rozbijają spajające je błonki. Dzięki temu ze zwartego i skurczonego mięsa robi się produkt luźny i kruchy.

piersi kurczaka

Jola na Wielkanoc piecze obłędne babeczki. Dodaje do nich nietypowy składnik

Panierowany kurczak na obiad

W tym przepisie marynata jest jednocześnie panierką. Wszystko to za sprawą jogurtu – kwaśnego mleka, które doskonale odnajduje się wraz z mąką jako ciasto, w którym serwujemy kurczaka. Za resztę, czyli smak, odpowiadają odpowiednio dobrane przyprawy.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 50 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 30 g mąki pszennej
  • 2 łyżki startego sera
  • Sól, pieprz
  • Przyprawy: słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, suszony czosnek
  • Masło klarowane do smażenia

smażony kurczak

Soczyste kotleciki z kurczaka

Pierś kurczaka kroimy na kotlety. Te rozbijamy cienko, oprószamy pieprzem i odkładamy, by przeszły smakiem. W międzyczasie przygotowujemy panierkę.

W misce rozbijamy jajko rózgą, aż się napowietrzy. Dodajemy jogurt i łączymy. Panierkę mieszamy z drobno startym serem i przyprawiamy do smaku.

jogurt

Kotlety przekładamy do miski z marynatą-panierką. Namaczamy je dokładnie, by były rozdzielone i równo pokryte ze wszystkich stron. Miskę odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przed smażeniem doprowadzamy kotlety z powrotem do temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż będą rumiane. Zdejmujemy z patelni na ręcznik papierowy i podajemy.

Wypróbuj też przepisy na kudłate kluski od Heni i bitki w sosie.

panierowany kurczak