Nie tylko jabłka. Lewandowska wzbogaca barszcz czerwony o 2 inne wyjątkowe owoce
Dodatek jabłek do barszczu czerwonego nie jest już żadną tajemnicą. Anna Lewandowska w owocowej kwestii poszła o krok dalej. Znana sportsmenka do swojego barszczu dodaje także śliwki i gruszki. Dzięki temu jej zupa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem.
Owoce w barszczu czerwonym Anny Lewandowskiej występują w postaci suszonej, dzięki czemu nie musimy ich obierać ani kroić. Takie owoce wystarczy jedynie namoczyć przed dodaniem do zupy. Najlepiej zrobić to na klika godzin przed przystąpieniem do gotowania.
Przepis na barszcz czerwony Anny Lewandowskiej
Składniki:
2 garście grzybów suszonych (np. borowików)
5 suszonych śliwek
3 suszone gruszki
3 suszone jabłka
2 i 1/2 kg buraków
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 l soku jabłkowego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
szczypta soli morskiej
kilka ziarenek czarnego pieprzu
3-4 ziarna ziela angielskiego
szczypta tymianku
szczypta majeranku
3 liście laurowe
Niezwykły barszcz czerwony Anny Lewandowskiej krok po kroku
Przygotuj suszone składniki do barszczu czerwonego. Grzyby oraz owoce umieść w 2 osobnych naczyniach i zalej wodą. Oba produkty odstaw do namoczenia na kilka godzin.
Połowę ilości buraków do barszczu czerwonego gotuj bez obierania przez ok. 1 godzinę. Po ugotowaniu odstaw je do ostudzenia. Drugą część warzyw obierz, drobno pokrój i ugotuj w jednym garnku z namoczonymi grzybami, używają wody z moczenia.
Do buraków gotowanych z grzybami dolej 3 litry wody. Dołóż również namoczone zawczasu owoce. Barszcz czerwony trzymaj na niewielkiej mocy palnika.
W międzyczasie czosnek oraz cebulę obierz i drobno pokrój. Podsmaż oba warzywa na patelni na odrobinie rozgrzanej oliwy. Zawartość patelni dodaj następnie do garnka z barszczem czerwonym i gotuj całość przez kolejne 2 godziny.
Po upływie tego czasu barszcz czerwony przecedź przez sito. Wywar przelej z powrotem do garnka i dodaj do niego ostudzone, obrane i starte na tarce ugotowane wcześniej buraki. Doprowadź zupę do zagotowania.
Do garnka z barszczem czerwonym dodaj sok jabłkowy, sok z cytryny oraz przyprawy. Trzymaj całość na ogniu jeszcze przez pół godziny. Po tym czasie zupa gotowa jest do podania. Staropolski barszcz grzybowy jest kolejną smakowitą zupą na wigilię. Barszcz czerwony z owocową nutą przygotujesz według tego przepisu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć? Wystarczy prosty trick
Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama