Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie tylko jabłka. Lewandowska wzbogaca barszcz czerwony o 2 inne wyjątkowe owoce
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 30.11.2022 16:45

Nie tylko jabłka. Lewandowska wzbogaca barszcz czerwony o 2 inne wyjątkowe owoce

barszcz czerwony
Canva / Dar1930 ; TRICOLORS / EAST NEWS WARSZAWA

Dodatek jabłek do barszczu czerwonego nie jest już żadną tajemnicą. Anna Lewandowska w owocowej kwestii poszła o krok dalej. Znana sportsmenka do swojego barszczu dodaje także śliwki i gruszki. Dzięki temu jej zupa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem.

Owoce w barszczu czerwonym Anny Lewandowskiej występują w postaci suszonej, dzięki czemu nie musimy ich obierać ani kroić. Takie owoce wystarczy jedynie namoczyć przed dodaniem do zupy. Najlepiej zrobić to na klika godzin przed przystąpieniem do gotowania.

Przepis na barszcz czerwony Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 2 garście grzybów suszonych (np. borowików)

  • 5 suszonych śliwek

  • 3 suszone gruszki

  • 3 suszone jabłka

  • 2 i 1/2 kg buraków

  • 2 cebule

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1 l soku jabłkowego

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • szczypta soli morskiej

  • kilka ziarenek czarnego pieprzu

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • szczypta tymianku

  • szczypta majeranku

  • 3 liście laurowe

Niezwykły barszcz czerwony Anny Lewandowskiej krok po kroku

Przygotuj suszone składniki do barszczu czerwonego. Grzyby oraz owoce umieść w 2 osobnych naczyniach i zalej wodą. Oba produkty odstaw do namoczenia na kilka godzin.

Połowę ilości buraków do barszczu czerwonego gotuj bez obierania przez ok. 1 godzinę. Po ugotowaniu odstaw je do ostudzenia. Drugą część warzyw obierz, drobno pokrój i ugotuj w jednym garnku z namoczonymi grzybami, używają wody z moczenia.

Do buraków gotowanych z grzybami dolej 3 litry wody. Dołóż również namoczone zawczasu owoce. Barszcz czerwony trzymaj na niewielkiej mocy palnika.

W międzyczasie czosnek oraz cebulę obierz i drobno pokrój. Podsmaż oba warzywa na patelni na odrobinie rozgrzanej oliwy. Zawartość patelni dodaj następnie do garnka z barszczem czerwonym i gotuj całość przez kolejne 2 godziny.

Po upływie tego czasu barszcz czerwony przecedź przez sito. Wywar przelej z powrotem do garnka i dodaj do niego ostudzone, obrane i starte na tarce ugotowane wcześniej buraki. Doprowadź zupę do zagotowania.

Do garnka z barszczem czerwonym dodaj sok jabłkowy, sok z cytryny oraz przyprawy. Trzymaj całość na ogniu jeszcze przez pół godziny. Po tym czasie zupa gotowa jest do podania. Staropolski barszcz grzybowy jest kolejną smakowitą zupą na wigilię. Barszcz czerwony z owocową nutą przygotujesz według tego przepisu.

Canva / alisafarov
Canva / alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: