Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Staropolski barszcz grzybowy według przepisu Magdy Gessler. Absolutnie najlepszy

Staropolski barszcz grzybowy według przepisu Magdy Gessler. Absolutnie najlepszy

Barszcz grzybowy od Magdy Gessler
Screen z filmu na kanale YouTube Magda Gessler

Staropolski barszcz grzybowy od Magdy Gessler jest fantastyczny. Jeśli szukacie alternatywy dla klasycznej zupy z buraków, koniecznie zerknijcie na ten przepis. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak i aromat zachwycą każdego, kto spróbuje przysmaku.

Podstawią esencjonalnej i bogatej zupy, zaproponowanej przez gwiazdę Kuchennych Rewolucji, są suszone grzyby zebrane w sezonie. Pyszne i klarowne danie o pięknym brązowym kolorze uzyskamy, gdy będziemy je wolno gotować, a borowiki wymieszamy z prawdziwkami. Przygotujcie duży garnek i spróbujcie — z pewnością wam się spodoba.

Przepis na staropolski barszcz grzybowy od Magdy Gessler

Składniki na 5 litrów zupy:

  • około 5 litrów wody

  • 30 suszonych kapeluszy borowików i podgrzybków

  • 2 niezbyt duże selery

  • 6 niewielkich pietruszek

  • 3 średnie cebule

  • 1 pęczek selera naciowego

  • 1 pęczek koperku

  • 1 duży por

  • 6 liści laurowych

  • 4-8 ziaren ziela angielskiego

  • 8-10 ziaren pieprzu czarnego

  • 3-4 goździki

  • sok z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • śmietana 36% do zabielenia

  • wódka

  • masło

Jak zrobić staropolski barszcz grzybowy? Magda Gessler podała niezawodny przepis

Grzyby wrzucamy do większego garnka wraz z jedną pokrojoną na ćwiartki cebulą, jałowcem, goździkami, liśćmi laurowymi oraz połową porcji ziela angielskiego i pieprzu. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 15-20 minut.

W dużym garnku umieszczamy opłukanego pora oraz obrane i przekrojone na pół lub ćwiartkę selery i pietruszki. Dodajemy pozostałą porcję przypraw w całości, po czym zalewamy wodą w ilości około 4 litrów. Podgrzewamy do wrzenia, a następnie przenosimy grzyby z garnka wraz z płynem.

Pozostałe dwie cebule pozbawiamy łupiny, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Warzywo również przenosimy do naczynia z barszczem grzybowym. Na koniec wrzucamy opłukany i zmiażdżony koper oraz przekrojone na pół gałązki selera naciowego.

Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do czasu, aż grzyby zmiękną, czyli około godziny. Na koniec zupę doprawiamy sokiem z cytryny i solą, po czym odcedzamy. Dodajemy kieliszek wódki oraz łyżkę masła.

Przenosimy też grzyby np. przy pomocy szczypców lub widelca. Staropolski barszcz grzybowy podajemy na ciepło z ubitą na sztywno śmietaną 36% i makaronem łazanki. Możemy posypać koperkiem po wierzchu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wigilijne przysmaki. Spróbujcie koniecznie znakomitych pierogów ruskich w wersji roślinnej. Polecamy także prosty i smaczny patent na śledzie w curry.

 Staropolski barszcz grzybowy jest pyszny
canva/martinturzak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Magda Gessler