Staropolski barszcz grzybowy według przepisu Magdy Gessler. Absolutnie najlepszy
Staropolski barszcz grzybowy od Magdy Gessler jest fantastyczny. Jeśli szukacie alternatywy dla klasycznej zupy z buraków, koniecznie zerknijcie na ten przepis. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak i aromat zachwycą każdego, kto spróbuje przysmaku.
Podstawią esencjonalnej i bogatej zupy, zaproponowanej przez gwiazdę Kuchennych Rewolucji, są suszone grzyby zebrane w sezonie. Pyszne i klarowne danie o pięknym brązowym kolorze uzyskamy, gdy będziemy je wolno gotować, a borowiki wymieszamy z prawdziwkami. Przygotujcie duży garnek i spróbujcie — z pewnością wam się spodoba.
Przepis na staropolski barszcz grzybowy od Magdy Gessler
Składniki na 5 litrów zupy:
około 5 litrów wody
30 suszonych kapeluszy borowików i podgrzybków
2 niezbyt duże selery
6 niewielkich pietruszek
3 średnie cebule
1 pęczek selera naciowego
1 pęczek koperku
1 duży por
6 liści laurowych
4-8 ziaren ziela angielskiego
8-10 ziaren pieprzu czarnego
3-4 goździki
sok z cytryny
sól i pieprz w ilości do smaku
śmietana 36% do zabielenia
wódka
masło
Jak zrobić staropolski barszcz grzybowy? Magda Gessler podała niezawodny przepis
Grzyby wrzucamy do większego garnka wraz z jedną pokrojoną na ćwiartki cebulą, jałowcem, goździkami, liśćmi laurowymi oraz połową porcji ziela angielskiego i pieprzu. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 15-20 minut.
W dużym garnku umieszczamy opłukanego pora oraz obrane i przekrojone na pół lub ćwiartkę selery i pietruszki. Dodajemy pozostałą porcję przypraw w całości, po czym zalewamy wodą w ilości około 4 litrów. Podgrzewamy do wrzenia, a następnie przenosimy grzyby z garnka wraz z płynem.
Pozostałe dwie cebule pozbawiamy łupiny, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Warzywo również przenosimy do naczynia z barszczem grzybowym. Na koniec wrzucamy opłukany i zmiażdżony koper oraz przekrojone na pół gałązki selera naciowego.
Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do czasu, aż grzyby zmiękną, czyli około godziny. Na koniec zupę doprawiamy sokiem z cytryny i solą, po czym odcedzamy. Dodajemy kieliszek wódki oraz łyżkę masła.
Przenosimy też grzyby np. przy pomocy szczypców lub widelca. Staropolski barszcz grzybowy podajemy na ciepło z ubitą na sztywno śmietaną 36% i makaronem łazanki. Możemy posypać koperkiem po wierzchu. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wigilijne przysmaki. Spróbujcie koniecznie znakomitych pierogów ruskich w wersji roślinnej. Polecamy także prosty i smaczny patent na śledzie w curry.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste racuchy z jabłkami babci Wiesi. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/Magda Gessler