Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto wlać do barszczu czerwonego sok jabłkowy?

Dlaczego warto wlać do barszczu czerwonego sok jabłkowy?

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym
canva/kwasny221

Barszcz czerwony jest jedną z popularniejszych wigilijnych potraw. Tym razem proponujemy wam smaczną odsłonę zupy zakwaszaną sokiem jabłkowym. Jej zrobienie jest niezwykle proste, a zaserwowana z dodatkiem grzybowych uszek jest wyśmienita. Waszej rodzinie na pewno się spodoba.

Zakwaszany sokiem jabłkowym barszcz czerwony nie jest typowym daniem, lecz sezonowe polskie owoce pasują do niego nadzwyczaj dobrze. Jeżeli lubicie kulinarne przygody, możecie nie tylko wlać do zupy małą szklankę soku, ale też podać ja z dodatkiem grillowanych plastrów owocu. Wybierzcie tylko te bardziej kwaśne odmiany np. szarą renetę czy antonówkę.

Przepis na barszcz czerwony z sokiem jabłkowym

Składniki:

  • 2 litry wody

  • 850 g buraków

  • 3 niezbyt duże marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • kawałek małego selera

  • biała część niewielkiego pora

  • 200 ml soku jabłkowego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • pęczek koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić pyszny barszcz czerwony? Dodajcie sok jabłkowy

Włoszczyznę myjemy i obieramy. Wrzucamy przyprawy w kawałku, po czym całość zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez pół godziny. Buraki szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie usuwamy ich skórkę.

Ścieramy je a tarce o większych oczkach. Rozdrobione warzywo wrzucamy do wywaru w garnku wraz z posiekanym koperkiem i gotujemy przez kwadrans. Od czasu do czasu mieszamy zupę.

Wlewamy sok jabłkowy, mieszamy. Barszcz czerwony doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Podajemy po odcedzeniu z uszkami grzybowymi. Smacznego.

Wskazówka: jeśli waszym zdaniem barszcz czerwony jest nie dość kwaśny, dodajcie trochę octu jabłkowego. Możecie też wzbogacić zupę o zakwas buraczany czy odrobinę soku z ogórków kiszonych. Dodawajcie je pod koniec gotowania.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne zupy. Polecamy rozgrzewającą pomidorową z czerwoną soczewicą. Być może też skusicie się na nietuzinkowy krem z czerwonej kapusty.

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym jest pyszny
canva/ankub

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: