Nie tylko sok. Z aronii robię o wiele większy specjał, kocha go cała rodzina
Dżem z aronii jest znakomity. Jego lekko kwaśny smak świetnie przełamie słodycz niejednego deseru. Warto zrobić zamiast soku do herbaty.
Smaczny i cenny dżem z aronii
Z cierpkiego bogatego w witaminy owocu często przygotowuje się sok do herbaty. Jednak po dodanie odrobiny soku z cytryny i cukru można też uzyskać fantastyczny dżem. Wykonanie jest tak proste, że nie warto zwlekać.
Składniki:
- 1 kg owoców aronii
- 1 kg cukru
- 10 ml soku z cytryny
Krótka lista składników i proste przygotowanie są ogromnymi zaletami tego przepisu. Zerknijcie na instrukcję zamieszczoną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami jak niewiele potrzeba, by cieszyć się smakiem dżemu z aronii.
Brali udział w Kuchennych Rewolucjach. Właśnie przekazali fatalne wieści, miało być inaczejJak zrobić dżem z aronii? Jest prosty i smaczny
Zaczynamy od umycia aronii i oczyszczenia ich z szypułek. Następnie przenosimy je do dużego garnka. Wsypujemy cukier tak, aby przykrył owoce. Stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia.
Po chwili dokładnie blendujemy. Wlewamy sok z cytryny i podgrzewamy, aż całość stanie się szklista i zacznie wyraźnie gęstnieć. Gotowy dżem z aronii przelewamy do słoików. Zakręcamy je i krótko pasteryzujemy np. w piekarniku.
Do czego pasuje dżem z aronii?
Owocowy wyrób świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Można go też połączyć ze słodkimi naleśnikami budyniowymi albo wykorzystać do przygotowania rozmaitych ciast np. takich na domowym biszkopcie.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów dżemy. Oprócz rarytasu z aronii warto przygotować także cukiniowy przysmak z dodatkiem cytryn. Być może skusi was prosta receptura na dżem z jeżyn.