Nie z rosołu, nie na wołowinie. Najpyszniejszą zupę pomidorową zrobisz na delikatnym mięsie
Sekretem najsmaczniejszej zupy pomidorowej jest aromatyczny wywar. Zapomnij o gotowaniu kultowej potrawy na rosole, czy na wołowinie. Najlepsze będzie mięso z indyka. Jest zdrowe, delikatne i pełne smaku. Wystarczy indycze skrzydło lub szyja oraz porcja włoszczyzny, by przygotować najpyszniejszą zupę pod słońcem.
Do przyrządzenia zupy pomidorowej na indyku potrzebujesz również warzyw rosołowych, liści laurowych i ziela angielskiego. To właśnie dzięki nim ugotujesz niezwykle aromatyczny wywar. Mięso z indyka jest delikatne i bardzo smaczne. Po ugotowaniu zupy obierz je i podaj razem z zupą lub zamroź i wykorzystaj np. do farszu na pierogi lub do pyz z mięsem.
Nie zagęszczaj zupy pomidorowej mąką lub dużą porcją śmietany. Wystarczy, że zblendujesz wywar z pomidorami, ugotowaną marchewką i cebulą, a zupa stanie się kremowa i gęsta. Śmietanę dodaj po sam koniec gotowania. Wystarczą dosłownie 2-3 łyżki.
Do zupy pomidorowej koniecznie dodaj przecier lub passatę pomidorową. Produkt przesmaż na maśle lub oliwie z dodatkiem czosnku . Pomidory koniecznie dopraw do smaku cukrem oraz suszoną bazylią. Będą słodkie i pełne aromatu. Ugotowaną zupę podaj z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami. Będzie domowo i pysznie.
Domowa zupa pomidorowa na indyku
Składniki:
-
skrzydło lub szyja z indyka
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
kawałek pora
-
cebula
-
natka pietruszki
-
szklanka przecieru lub passaty pomidorowej
-
2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
-
cukier
-
sól, pieprz
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
suszona bazylia
-
łyżka masła lub oliwy z oliwek
-
2- 3 łyżki śmietany 18%
Jak ugotować aromatyczną i delikatną zupę pomidorową?
Mięso oczyść i włóż do garnka. Zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż do zagotowania się. Usuń szumowiny. Marchewkę i korzeń pietruszki obierz, przekrój na pół i dodaj do garnka. Dodaj też por, obraną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie aromatyczny wywar.
Na maśle lub oliwie przyrumień posiekany czosnek. Dodaj passatę pomidorową, 2 łyżki koncentratu. Całość solidnie oprósz solą, pieprzem, cukrem i suszoną bazylią . Smaż kilka minut.
Z wywaru wyjmij mięso, przyprawy i wszystkie warzywa. Wlej przesmażone pomidory, dodaj jedną, ugotowaną marchewkę i cebulę i zblenduj. Zupa będzie bardziej gęsta i to bez dodatku mąki. Zupę gotuj na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.
Do pomidorowej wlej zahartowaną śmietanę, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Marchewkę i mięso możesz pokroić i dodaj do garnka. Zupę podaj z ulubionymi dodatkami.
Pomysł na szybką i pyszną zupę? Zupa chrzanowa z jajkiem oraz rozgrzewająca zupa cebulowa z mięsną wkładką . Nikt im się nie oprze.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wziął sitko i pokazał sztuczkę z masłem. Nie do wiary, że tak to działa
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama