Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wziął sitko i pokazał sztuczkę z masłem. Nie do wiary, że tak to działa

Wziął sitko i pokazał sztuczkę z masłem. Nie do wiary, że tak to działa

Masło rozdrobnisz sitkiem
Screen z film na profilu Arnie na Facebooku

Masło jest stosowane w wielu daniach kuchni polskiej. Zazwyczaj topimy je lub dodajemy do ciast. Sztuczka z sitkiem w roli głównej, którą pokazał jeden z twórców internetowych, może pomóc nam przygotować tłuszcz do pracy. Jest zaskakująco skuteczna.

Po masło wielu z nas sięga na co dzień. Każdy zna też z pewnością problem zbyt twardej kostki tłuszczu, który utrudnia przyrządzenie niektórych przysmaków. Jeden z twórców internetowych pokazał jak w prosty sposób poradzić sobie z wyzwaniem.

Masło można rozdrobnić na sicie

Jeden z internetowych twórców wykorzystał sitko w nietypowy sposób. W filmie na profilu Arnie zobaczyć możemy, jak za jego pomocą sprzętu do odcedzania chłopak rozdrabnia masło na cienkie wiórki.

W takiej postaci tłuszcz z pewnością szybciej się stopi. Łatwiej go będzie także wymieszać mąką czy cukrem podczas przyrządzania ciasta. Nie narazimy się na niepowodzenie, a oszczędzimy energię i czas, jakie musielibyśmy zużyć, by podgrzać produkt.

Czynność prezentowana na wideo wydaje się niemal nie wymagać wysiłku. Może okazać się też sporym ułatwieniem podczas przyrządzania kanapek czy grzanek, które z cienką warstwą masła smakować będą zdecydowanie lepiej.

Na sicie zetrzecie nie tylko masło

W drugiej części krótkiego wideo widzimy jak twórca przy pomocy kuchennego sprzętu ściera ser żółty. Używa metalowego sitka, a nabiał wygląda na jeden z tych bardziej miękkich, lecz wciąż jest to imponujące. Jeśli nie będziecie mieli pod ręką tarki do jarzyn - wiecie, co robić.

Na naszej stronie znajdziecie więcej wskazówek, które ułatwią wam gotowanie. Sprawdźcie koniecznie, co zrobić, by panierka nie odpadała od kotletów. Warto także zapoznać się z poradami dotyczącymi przeciwdziałania ciemnieniu startych ziemniaków. Sztuczki sprawdzą się również, gdy będziemy ścierać jabłka lub chrzan.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: FB/Arnie