Niebywałe, co Strzelczyk dodaje do bigosu z młodej kapusty. Absolutnie nie ma sobie równych
Czekacie z niecierpliwością na młodą kapustę? Po przeczytaniu poniższego przepisu zaczniecie na myśl o niej przebierać nogami. Tomasz Strzelczyk z tego wiosennego warzywa przygotowuje doskonały i pożywny bigos. Dzięki dodatkowi aromatycznego boczku i kiełbasy danie jest absolutnym hitem.
Wszyscy pokochają bigos z młodej kapusty autorstwa Tomasza Strzelczyka
Czy da się zrobić danie jednocześnie syte i wiosennie lekkie? Oczywiście, ze tak. Sztuki tej dokonał Tomasz Strzelczyk z użyciem delikatnej młodej kapusty. Kilka składników i odrobina zaangażowania w kuchni skutkuje doskonałą potrawą na ciepłe dni.
Bigos z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka jest pełnowartościowym posiłkiem. Zawiera w sobie wszystkie niezbędne elementy obiadu. W garnku, poza mięsem i kapustą, znajdziemy doskonałe młode ziemniaki. Dzięki takiemu dodatkowi nikt nie odejdzie od stołu głodny.
Dietetyk bije na alarm. Przenigdy nie sięgaj po te ryby, są zanieczyszczonePrzepis na bigos z młodej kapusty
Składniki:
- ½ młodej kapusty
- 5 średnich młodych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 200 g wędzonego boczku
- 150 g kiełbasy
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 marchewki
- 1 i ½ szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek koperku
Najlepszy bigos z młodej kapusty- instrukcja krok po kroku
Boczek na bigos z młodej kapusty pokrój w grubą kostkę. Wrzuć go na garnka i postaw na kuchence. Z wieprzowiny zacznij na średnim ogniu wytapiać tłuszcz. W międzyczasie pokrój w półplasterki kiełbasę i również dorzuć ją do garnka.
Przygotuj warzywa do bigosu z młodej kapusty. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka do zeszklenia. Kiedy składniki się podsmażają, pokrój w kostkę obrane młode ziemniaki. Dorzuć je do pozostałych produktów, zwiększ nieco płomień i zamieszaj całość.
Ząbki czosnku obierz z łupiny i posiekaj. Dodaj je do zawartości garnka. Kiedy ziemniaki będą już zrumienione, do całości dołóż koncentrat pomidorowy. Po chwili do składników na bigos z młodej kapusty wsyp łyżkę mąki pszennej, zamieszaj i zalej potrawę bulionem warzywnym.
Danie dopraw do smaku kminkiem, solą i solidną dawką pieprzu. Kiedy całość nadal się podsmaża, przygotuj młodą kapustę. Z warzywa odkrój połowę, usuń zewnętrzne liście, a pozostałą część posiekaj. Na koniec dorzuć ją do zawartości garnka.
Bigos z młodej kapusty przemieszaj. Następnie zetrzyj do niego na grubych oczkach 2 umyte i obrane marchewki. Po ponownym wymieszaniu potrawę przykryj i pozostaw do duszenia na małym ogniu na ok. 30 minut.
Po upływie tego czasu bigos z młodej kapusty wymieszaj jeszcze raz. Na koniec dodaj do niego posiekany drobno koperek. Danie gotowe jest do podania od razu po przyrządzeniu. Idealnie będzie również smakowało odgrzane na następny dzień. Nie mieści się w głowie, jakim pysznym składnikiem podkreśla smak młodej kapusty Okrasa. Wiosenny obiad bez tego aromatycznego dodatku nie ma racji bytu.
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA