Prosty patent Strzelczyka na tani i szybki obiad z kurczaka. Pokocha go cała rodzina
Pyszny obiad, który można przygotować w pół godziny z niewyszukanych składników, jest tym, czego wszyscy potrzebują. Dlatego dzisiaj zdradzimy wam prosty patent Strzelczyka na tani i szybki obiad z kurczaka. Jesteśmy pewni, że pokocha go cała rodzina.
Kurczak wciąż jest u nas najtańszym i najłatwiej dostępnym mięsem. Można go przygotować na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia, gotowania i smażenia. Tomasz Strzelczyk proponuje przygotować z niego szybkie danie z patelni. Wystarczy dodać kilka składników, całość przesmażyć, poddusić i gotowe.
W naszym materiale prezentujemy zdjęcia pochodzące z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.
Porosty patent Strzelczyka na tani i szybki obiad z kurczaka. Pokocha go cała rodzina
Składniki:
mięso z 4 udek kurczaka
sól, pieprz
mielona papryka
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej
2 cebule
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
świeże zioła, np. tymianek
200 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie obiadu z kurczaka
Mięso z kurczaka opłucz, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą, pieprzem i słodką papryką.
Jajka wybij do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Całość dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej.
Kawałki kurczaka zanurz w jajku, a potem kładź na patelni i smaż do zrumienienia. Zdejmij je z patelni i połóż na talerzu.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Papryczkę drobno posiekaj. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.
Na patelnię połóż trochę masła, wsyp cebulę i smaż ją, aż będzie szklista. Dodaj czosnek, przesmaż, mieszając. Dodaj chilli i trochę ziół oraz sól i pieprz. Dołóż resztę masła i całość chwilę podsmaż.
Na patelnię wlej śmietankę, podgrzej ją. Do powstałego sosu włóż obsmażone kawałki kurczaka. Całość podgrzewaj ok. 10 minut.
Jeśli szukasz innych inspiracji na dania z kurczaka, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na maślankowe kotlety z piersi kurczaka, a także na chrupiące udka z kurczaka.
Źródło zdjęcia: canva/mamadela
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Kultowa marynata do kurczaka według Magdy Gessler. Bardziej soczysty już być nie może
Inna niż wszystkie, pełna smaku i witamin wątróbka na poduszce z kiszonej kapusty
Ponadczasowy przepis babci Luby na lekkie pampuchy. Nie mają ani grama tłuszczu i cukru
Źródło: ampnewsy.gotujmy