Niezawodny przepis na wytrawne placki z cukinii z sosem czosnkowym
Wytrawne placki z cukinii to pomysł na szybkie danie obiadowe lub kolację, które na pewno znikną z talerzy w mgnieniu oka. Placuszki są doskonale doprawione, mają złocistą, chrupiącą skórkę, ale są miękkie i delikatne w środku. Podane z domowym sosem czosnkowym smakują wyśmienicie.
Wytrawne placki z cukinii są świetną alternatywą dla tradycyjnych, dość ciężkich placków ziemniaczanych. Ich przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu, są zdrowsze, lekkie, puszyste i pyszne. Chrupiąca skórka, aromatyczna pietruszka i sos czosnkowy są doskonałym dopełnieniem potrawy, której musisz spróbować.
Sos czosnkowy możesz również przygotować na bazie śmietany lub samego majonezu, jednak wersja z jogurtem będzie lżejsza i moim zdaniem smaczniejsza. Wybieraj jogurty z żywymi kulturami bakterii, ponieważ zawierają żywe kultury bakterii, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszych jelit i zapobiegają chorobom układu trawiennego.
Przepis na wytrawne placki z cukinii z sosem czosnkowym
Składniki na 4 porcje:
duża cukinia
1/3 szklanki mąki pszennej
natka pietruszki
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz
olej rzepakowy
Składniki na sos czosnkowy:
3 duże ząbki czosnku
mały jogurt naturalny
łyżka majonezu
1/4 łyżeczki oregano
Jak przygotować wytrawne placki z cukinii z sosem czosnkowym?
Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dopraw solą, pieprzem i wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar wody.
Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę i dokładnie wymieszaj z jogurtem, majonezem i oregano, następnie wstaw do lodówki na 20 minut.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wbij jajka, dodaj cukinię i posiekaną natkę pietruszki, następnie dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Na patelni rozgrzej olej i delikatnie wylewaj ciasto z cukinią, aby utworzyły mniejsze placuszki. Smaż do uzyskania złocistego koloru i podsmażonej skórki. Placuszki wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaj z sosem czosnkowym.
Smacznego.