Niezwykła postna potrawa ze śledzia. Przepis pochodzi z 1895 roku
W czasie postu nie powinniśmy jeść mięsa. Jego miejsce w czasie obiadu mogą zastąpić np. ryby. Dziś przedstawimy wam niezwykłą postną potrawę ze śledzia. Prezentowany przez nas przepis pochodzi z 1895 roku. Warto go przetestować, choćby po to, by zasmakować dawnych specjałów.
Forszmak, bo o nim mowa, został dziś nieco zapomniany. Za to przed wojną pojawiał się na polskich stołach dość często. Był pożywną potrawą, którą można było przygotować z niedrogich składników. Forszmak serwowano na przystawkę, a nawet na śniadanie.
Forszmak ma postać zapiekanki, czy też oszczędnego pasztetu. Podstawą tej potrawy są ziemniaki. Smaku całości dodają śledzie, cebula i przyprawy. Okres Wielkiego Postu jest bardzo dobrym czasem na przetestowanie tego przepisu.
Niezwykła postna potrawa ze śledzia. Przepis pochodzi z 1895 roku
Składniki:
2-3 solone filety śledziowe
5-6 ziemniaków
3 łyżki masła
1 cebula
2 jajka
3-4 łyżki śmietany
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie forszmaku
Śledzie opłucz, wymocz, osusz, pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, przestudź, pokrój w kostkę, podsmaż na łyżce masła.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, połącz z ziemniakami i śledziem. Dodaj jajka, śmietanę i resztę masła. Masę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Formę do zapiekania wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę, wierzch posyp tartą bułką. Piecz ok. 30 minut w 200 st. C.
Wskazówki:
Jeśli masa jest bardzo gęsta, możesz ją nieco rozrzedzić, dodając do niej kilka łyżek rosołu.
Forszmak podawaj z masłem zagotowanym z łyżką śmietany.
Po więcej przepisów na dania ze śledziem zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na delikatne śledzie w śmietanie, a także na śledzie po turecku.
Źródło zdjęcia: canva/TSchon
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w musztardzie i miodzie
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem. Najlepszy przepis
Źródło: kuchennykredens