Niezwykły przepis na syrop z kwiatów akacji. Mamy przepis

Przełom maja i czerwca pachnie kwitnącym kwieciem. Wśród niego są kwiaty akacji, z których można zrobić niezwykły syrop. Za chwilę podamy na niego przepis, a wy nazbierajcie na najbliższym spacerze świeże kwiatostany i raz, dwa przeróbcie je na ten słodki rarytas. Zimą będzie jak znalazł.
Kwiaty to u akacji jedyna nietrująca część. Nie tylko pięknie pachną, ale też mają właściwości lecznicze. Zawierają taniny, które działają odkażająco, a także flawonoidy wzmacniające układ odpornościowych. Syrop czy herbatka z tych kwiatów działają również uspokajająco, poprawiają nastrój i odświeżają oddech.
Kwiatostany akacji należy zrywać, gdy są śnieżnobiałe, bez obsuszonych fragmentów. Najlepiej robić to w suchy i pogodny dzień przed południem lub późnym popołudniem. Wtedy bowiem kwiaty pachną najintensywniej.
Przepis na syrop z kwiatów akacji
Składniki:
ok. 15 dag kwiatów akacji
2 cytryny
5 szklanek wody
50 dag cukru
Przygotowanie aromatycznego syropu
Kwiaty akacji rozłóż na stole i pozostaw je na godzinę, by mogły je opuścić owady. Potem oberwij z nich same kwiaty i wrzuć je do garnka. Zalej je wrzącą wodą i dociśnij, by całe się zanurzyły.
Cytryny wyszoruj szczoteczką, sparz wrzątkiem. Przy pomocy nożyka zetnij z nich samą żółtą skórkę i dodaj ją do garnka z kwiatami. Całość wymieszaj, przykryj i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce.
Następnego dnia kwiaty odcedź, przelewając napar na sito wyłożone potrójnie złożoną gazą. Kwiaty dobrze odciśnij. Syrop w garnku zagotuj, dodaj do niego cukier i mieszając, gotuj, aż cukier się rozpuści. Teraz dodaj sok wyciśnięty z cytryn.
Gorącym syropem napełnij wyparzone butelki lub słoiki. Osusz krawędzie naczyń, nałóż nakrętki, szczelnie zakręć. Słoiki i butelki z syropem wstaw do piekarnika i trzymaj je w temperaturze 130 st. C przez ok. 20 minut.
Wskazówka:
Gdy syrop w butelce lub słoiku zacznie wrzeć, wtedy wyłącz piekarnik i wystudź w nim syrop. Potem przechowuj go w chłodnym i ciemnym miejscu.
Po więcej pomysłów na wiosenne syropy zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. przepis na syrop z pędów sosny, a także na syrop z kwiatów czarnego bzu.

Źródło zdjęcia: canva/ffolas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego w opakowaniu mięsa są dziwne wkładki? Wyjaśniamy do czego służą
Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu? Wszystkie składniki masz w spiżarni
Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?
Źródło: sprawdzonakuchnia



































