Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły przepis na syrop z kwiatów akacji. Mamy przepis
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.06.2022 22:17

Niezwykły przepis na syrop z kwiatów akacji. Mamy przepis

kwiaty akacji
canva/Andrew_Soloviov z Pixabay

Przełom maja i czerwca pachnie kwitnącym kwieciem. Wśród niego są kwiaty akacji, z których można zrobić niezwykły syrop. Za chwilę podamy na niego przepis, a wy nazbierajcie na najbliższym spacerze świeże kwiatostany i raz, dwa przeróbcie je na ten słodki rarytas. Zimą będzie jak znalazł.

Kwiaty to u akacji jedyna nietrująca część. Nie tylko pięknie pachną, ale też mają właściwości lecznicze. Zawierają taniny, które działają odkażająco, a także flawonoidy wzmacniające układ odpornościowych. Syrop czy herbatka z tych kwiatów działają również uspokajająco, poprawiają nastrój i odświeżają oddech.

Kwiatostany akacji należy zrywać, gdy są śnieżnobiałe, bez obsuszonych fragmentów. Najlepiej robić to w suchy i pogodny dzień przed południem lub późnym popołudniem. Wtedy bowiem kwiaty pachną najintensywniej.

Przepis na syrop z kwiatów akacji

Składniki:

  • ok. 15 dag kwiatów akacji

  • 2 cytryny

  • 5 szklanek wody

  • 50 dag cukru

Przygotowanie aromatycznego syropu

Kwiaty akacji rozłóż na stole i pozostaw je na godzinę, by mogły je opuścić owady. Potem oberwij z nich same kwiaty i wrzuć je do garnka. Zalej je wrzącą wodą i dociśnij, by całe się zanurzyły.

Cytryny wyszoruj szczoteczką, sparz wrzątkiem. Przy pomocy nożyka zetnij z nich samą żółtą skórkę i dodaj ją do garnka z kwiatami. Całość wymieszaj, przykryj i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce.

Następnego dnia kwiaty odcedź, przelewając napar na sito wyłożone potrójnie złożoną gazą. Kwiaty dobrze odciśnij. Syrop w garnku zagotuj, dodaj do niego cukier i mieszając, gotuj, aż cukier się rozpuści. Teraz dodaj sok wyciśnięty z cytryn.

Gorącym syropem napełnij wyparzone butelki lub słoiki. Osusz krawędzie naczyń, nałóż nakrętki, szczelnie zakręć. Słoiki i butelki z syropem wstaw do piekarnika i trzymaj je w temperaturze 130 st. C przez ok. 20 minut.

Wskazówka:

Gdy syrop w butelce lub słoiku zacznie wrzeć, wtedy wyłącz piekarnik i wystudź w nim syrop. Potem przechowuj go w chłodnym i ciemnym miejscu.

Po więcej pomysłów na wiosenne syropy zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. przepis na syrop z pędów sosny, a także na syrop z kwiatów czarnego bzu.

syrop z akacji
syrop z akacji

Źródło zdjęcia: canva/ffolas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: sprawdzonakuchnia