Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt nie dodaje go do grzybowej. Ta zupa wigilijna przebija nawet barszcz z uszkami
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 06.12.2024 21:00

Nikt nie dodaje go do grzybowej. Ta zupa wigilijna przebija nawet barszcz z uszkami

zupa grzybowa
Fot. Shutterstock/zi3000

Zupa na Wigilię jest nieodłącznym świątecznym daniem, które musi trafić na stół. Oprócz tradycyjnego barszczu ugotuj zupę grzybową z naszego przepisu. W takiej wersji jest mało znana, więc to ciekawa alternatywa, którą docenią zaproszeni goście. 

Zupa na Wigilię musi być

Ludzie dzielą się na tych, którzy nie wyobrażają sobie Wigilii bez czerwonego barszczu, jak i na tych, którzy wolą grzybową. Niezależnie od tego, którą z nich lubisz bardziej, trzeba przyznać, że zupa na Wigilię jest, jak karp i po prostu musi trafić na świąteczny stół. Każdy ma swój przepis i wie, jak ugotować doskonały barszcz, dlatego dzisiaj przedstawiamy sposób na zupę grzybową.

Jest o tyle wyjątkowa, że oprócz głównego składnika, czyli grzybów, znalazł się w niej także jeden dosyć zaskakujący produkt. Poznasz go wraz z przepisem na zupę grzybową na Wigilię w dalszej części artykułu. Grzybowa w tej wersji zachwyci wszystkich na tyle, że będziesz przygotowywać ją co roku. 

dorsz.jpg
Fot. Canva/iuliia_n
Moja babcia robiła ten obiad w każdy piątek. Wystarczy mąka i ziemniaki

Grzybowa na Wigilię z nietypowym składnikiem

Zupa na Wigilię w zaproponowanej przez nas wersji składa się również z ryby. Ta informacja może dziwić, ale każdy, kto spróbuje zupy grzybowej z dorszem, będzie nią zachwycony. Potrzebnych składników jest całkiem sporo, ale wiele z nich nie kosztuje wiele. Sprawdź listę i zobacz, co będzie ci potrzebne.

Składniki:

  • 40 g grzybów suszonych
  • 500 ml gorącej wody
  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 80 g marchewki
  • 60 g korzenia pietruszki
  • 60 g selera
  • 40 g pora
  • 25 g masła
  • 200 g ziemniaków
  • 400 ml wody
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 100 ml soku z kiszonej kapusty

Zupa grzybowa z dorszem – przepis

Ząbek czosnku drobno posiekaj i natrzyj razem z sokiem z cytryny dorsza. Rybę pozostaw na pół godziny. A potem upiecz ja w rozgrzanym 180 stopni piekarniku. Do miski włóż suszone grzyby, zalej wodą i pozostaw na pół godziny. Potem przełóż je do garnka i gotuj do miękkości. Gotowe grzyby pokrój w cienkie paski.

Ziemniaki oraz seler obierz, umyj i pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę również obierz, umyj i razem z porem pokrój w plastry. W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim warzywa. Wlej wrzątek, wodę po moczeniu grzybów oraz sok z kiszonej kapusty. Dodaj kostkę bulionu, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotuj do miękkości. Zupę przypraw pieprzem, solą, dokładnie wymieszaj i gotowe. Podawaj ją z pieczonym dorszem, a będzie smakowała doskonale. 

Sprawdź także, jaka nowa sieć sklepów jest konkurencją dla innych sklepów oraz poznaj przepis na wigilijne gołąbki.

grzyby.jpg
Fot. Canva/Langan