Niszczy pamięć i serce. Producenci żywności dodają ją do wszystkiego
Niektóre składniki naszej diety są zarówno niezbędną częścią naszego życia, jak i dużym zagrożeniem dla zdrowia. Tak właśnie jest z solą. Jest dla nas dobra, byle z umiarem.
Zdrowa, ale groźna sól
Można powiedzieć, że z solą mamy pewien problem. Jak na nią nie spojrzeć, oddała ludzkości zasługi tak wielkie, że znajduje się pewnie w pierwszej dziesiątce naszych „wynalazków”. Po dziś dzień używamy jej tak, jak robili to nasi praprzodkowie.
Sól nie tylko jest bardzo specyficzną, w znaczeniu: uniwersalną, przyprawą . Rzeczywiście, podbija smak każdego jedzenia, które trafia na nasz talerz. Solimy słodkie potrawy, by wyróżnić ich słodycz, solimy mączne, by z miękkiej papki zmieniły się w smaczne ciasto, solimy wreszcie „słone”, jak nazywamy wytrawne potrawy.
Skutki nadużywania soli
Sól jednak ma jeszcze co najmniej dwa zastosowania. Po pierwsze, rozbija błony komórkowe . To dzięki temu działaniu potrawy miękną, a warzywa wypuszczają sok i łatwiej je później odcisnąć. Sól wciąga też w siebie część tej wilgoci, a dodatkowo, dzięki tym właściwościom, konserwuje produkty. Solimy suszone mięso , zasalamy ogórki do słoików, pieczemy ryby na grubej warstwie soli albo w solnej panierce.
Niestety, w czasach przetworzonej żywności wszystkie te cechy sprawiają, że soli w naszej diecie jest zwyczajnie za dużo . To tani konserwant, a sól kuchenna to tylko jeden z rodzajów soli, który technolodzy żywności potrafią dodać do wszystkiego. Nie wiedząc o tym, pochłaniamy dziennie znaczne – i za duże – ilości soli.
Groźna dla zdrowia sól
Coraz bardziej szczegółowe badania podkreślają, jak wielkie niebezpieczeństwa niesie ze sobą nadmierne spożycie soli. Ponad połowa przypadków nadciśnienia u ludzi to skutek przesady w tym obszarze. Także zmiany w mózgu mogą prowadzić do uszkodzenia tej tkanki. Od nadmiaru soli szaleją hormony, które mają ją regulować. Coraz mniej krwi płynie przed podwzgórze – część mózgu, która reguluje nasze pragnienie, głód, temperaturę, funkcje rozrodcze.
Sól to oczywiście także źródło cennych surowców mineralnych . Jest składnikiem napojów izotonicznych, co pokazuje, że należy czasem wręcz dostarczać ją do organizmu. By jednak kontrolować jej ilość, ważne jest wyeliminowanie niebezpiecznych i zbędnych źródeł soli z diety . Zacznijmy od pozbycia się przetworzonej żywności na rzecz przygotowanej od zera (z pomocą naszych przepisów).
Dużo zbędnej soli znajdujemy w przetworach, zwłaszcza mięsnych , a także w przekąskach. Chipsy i solone orzeszki to przecież kopalnie soli. Dziś w bazie piramidy żywieniowej znajdują się nie węglowodany, ale warzywa. Mamy więc gotowe odpowiedzi, czym zastąpić niezdrowe przekąski. Na następnym wieczorku filmowym – zamiast popcornu papryka w słupki. Organizm szybko nam podziękuje.
Wypróbuj też przepisy na dżem siostry Leokadii i zupę ogórkową .