Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > O jakiej porze najlepiej jeść arbuzy? Jeden wybór jest fatalny

O jakiej porze najlepiej jeść arbuzy? Jeden wybór jest fatalny

Arbuzy jedz rano
canva/armastas

Arbuz jest zdrowy i orzeźwiający. Na upały nadaje się doskonale, bo przyjemnie gasi pragnienie i nie przytłacza przesadnie słodkim smakiem. Lepiej jednak nie sięgać po niego wieczorem. Wyjaśniamy, dlaczego i podpowiadamy jaka pora dnia jest lepsza na delektowanie się arbuzami.
 

Dlaczego unikanie arbuza wieczorem jest korzystne?

Słodki owoc cudownie gasi pragnienie, gdyż zawiera sporo wody. Pierwszy powód, dla którego wieczorem warto na niego uważać jest zatem prozaiczny - nadmiar spożytego płynu zadziała moczopędnie i może przyczynić się do wybudzania.
W arbuzie znajdziemy też cukier, głownie fruktozę. Jej strawienie wymaga czasu i jeśli przyswoimy dużą ilość w niewielkim odstępie po planowanej pory odpoczynku, zarówno zasypianie jak i nocna regeneracja mogą zostać zaburzone.

Wziął garść truskawek i odpalił blender. Po chwili miał petardę na upalne dni

Kiedy najlepiej sięgnąć po arbuza?

Owoce - także arbuza - warto wybierać w pierwszej części dnia. Posiłki spożywane wieczorem powinny być lekkie i zagwarantować nam, że jakość snu nie będzie obniżona ze względu na zachodzący proces trawienia pokarmu.
Choć nie trzeba sztywno trzymać się określonej godziny, uznawanej za optymalną - wiele zależy bowiem od naszego trybu funkcjonowania i pory chodzenia spać - warto wiedzieć, że 13 jest porą, po której lepiej
już wstrzymać się od konsumpcji owoców.
Nawet jeśli sięgniemy po arbuza później, wciąż nie należy zapomnieć o zachowaniu kilkugodzinnego odstępu między posiłkiem z dodatkiem przysmaku a udaniem się na nocny wypoczynek. Pilnujmy też ilości spożytego owocu - nadmiar może doprowadzić nawet do biegunki.

Jak ciekawie podać arbuza?

Egzotyczny owoc nie musi być jedzony solo. Można wrzucić go do sałatki owocowej czy orzeźwiającego koktajlu owocowo- warzywnego. Te patenty także nie wyczerpują listy zastosowań.
Na naszej stronie znajdziecie m.in. przepis na wyśmienite lody z arbuza. Spróbujcie też wersji grillowanej z dodatkiem fety. Odważni mogą pokusić się o wykonanie wegańskiego tuńczyka ze słodkiego owocu -jest wyśmienity.

Tagi: Obiad